2011-01-05 12:05:16• hírek • Szatmár.ro

Hadad: repedezik az új fal

Repedezni kezdett a hadadi templom újjáépített fala is.

Előfordulhat, hogy végleg eldőlt a hadadi templom sorsa, miután nemrég repedéseket észleltek a teljesen újjáépített és betonlábakkal alátámasztott falakon. Kurta-Tőtös Beáta lelkipásztor szerint egyebet nem tehetnek, minthogy kivárnak, viszont az előjelek nem sok jóval biztatnak. A lelkész szerint a jelenség annak a bizonyítéka, hogy nem lehet megállítani a műemléktemplom pusztulását, mivel az egész domboldal csúszásnak, süllyedésnek indult.

A hadadi református templomról tizenöt évvel ezelőtt derült ki az, hogy a talajcsuszamlás miatt komoly beavatkozásra van szükség. Az épületet szakértői véleményezés alapján 1999-ben használhatatlannak, életveszélyesnek nyilvánították, ettől kezdve nem tartanak benne istentiszteleteket.

A magyar kormány (elsősorban a volt Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) komoly pénzösszegekkel támogatta a hadadi templom megmentésére elkezdett munkálatokat, amelyek során teljesen lebontották a falakat, és az újjáépítés során húsz méter mélyen betonlábakat öntöttek alájuk. Úgy tűnik, minden próbálkozás hiábavaló volt.


A Hadadi Református Templom
A Hadadi Református Templom


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: