2015-10-02 11:52:24• hírek • Kocsis Zoltán

Háború és misztikum – emlékmű-avatás Vetésben

Első világháborús áldozatnak édesapja által állított emlékművet restaurált a Vetési Albert Kultúrkör, a Vetési Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Múzeum, ezt avatják fel vasárnap Vetésben. A Vlád Endre emlékét hirdető kápolna ezentúl ismét régi pompájában tündökölhet majd.

A történet amennyire megrendítő, annyira szép is. A vetési görögkatolikus parókia jegyzőkönyvében talált adatok szerint Vlád Endre 1892. november 30-án született Vetésen Vlád Károly és Tóth Erzsébet fiaként. Alig 22 évesen, 1914-ben sorolták be az osztrák-magyar seregbe és a keleti frontra vezényelték, Galíciába.

Apa és fia között a jelek szerint nagyon szoros lehetett a kapcsolat. A falubeliek (elsősorban Török József) visszaemlékezései szerint az apa egyik éjjel azt álmodta, hogy rózsa nő az udvarukon. Ebből tudta, hogy fia életét veszítette valahol a keleti fronton.

A helyen, ahol álmában rózsa nőtt, Vlád Károly kápolnát épített fia emlékére. A kicsiny épületben egy gazdagon díszített feszületet állított. Mindehhez kizárólag a gazdaságában található alapanyagokat, tárgyakat használt fel - valamint saját fantáziáját. Így jelenítette meg Jézus szenvedéseit, amelyet ötvözött a fia életéből inspirálódott eseményekkel. Ebben megtalálhatóak a korabeli katonsaágra jellemző elemek, motívumok is.

A feszület talapzatára - természetesen magyarul - a következő szöveget véste: "Vlád Endre élt 22 évet meghalt hősiesen az orosz harcztéren 1914. Béke poraira!" A keresztre egy fémkeret van erősítve, amelyben fia potréját helyezte el a szerető apa.

A Szatmár Megyei Múzeum ezt a kegyhelyet restaurálta és vette fel az emlékművek hivatalos listájára. Hivatalos felavatása október 4-én, kora délután, 13:30-kor lesz Vetésen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: