2011-06-24 11:40:39• hírek • Szatmár.ro

Ha támad az allergia, tégy ellene!

Az allergia a XXI. században már népbetegségnek számít, a mi régiónkban is egyre gyakrabban fordul elő: a fejlett országokban már minden harmadik ember érintett. A fokozott érzékenység bármilyen életkorban jelentkezhet, csecsemőknél éppúgy, mint idős embereknél.

Ennek oka rendkívül összetett, mind a környezetben egyre nagyobb számban előforduló nem természetesen anyagok, mind a genetikai, pszichés és immunológiai tényezők fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Újdonság, hogy a legteljesebb allergológiai szakvizsgálat immár Szatmárnémetiben is elérhetővé vált bárki számára. A szatmárnémeti West Medica Klinikán Dr. Tallián Katalin allergológus végzi a szakrendelést, aki a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szerzett diplomát, allergológiai szakképzését  Kolozsváron végezte, Szatmárnémetiben pedig közel öt éve dolgozik.

Dr. Tallián kifejtette: az allergiás betegségek igazolása elsősorban a tüneti kép, illetve egyéb orvosi vizsgálatok, bőr-tesztek - pl.Prick-teszt-, valamint tüdőasztma esetén légzésfunkciós vizsgálat alapján történik.Az elsődleges feladat mindig az ok feltárása, ami nem minden esetben bizonyul egyszerűnek, ezt szolgálják a különböző tesztek. A leggyakoribb allergiás kórképet a tüdőasztma, valamint a különböző allergiás eredetű bőrkiütések- pl. csalánkiütés- jelentik.

Az allergiás reakció és a kiváltó tényezők kimutatására leggyakrabban ún. Prick-tesztet végeznek, amely egy nagyon egyszerű és gyors eljárás: a vizsgálni kívánt allergént tartalmazó oldat cseppjét a bőr külső rétegébe karcolják, és rövid idő elteltével értékelik a létrejött helyi reakciót (pl. bőrpír). Ilyen Prick-tesztet végeznek környezeti allergénekre (pl. házipor-atka, pollenek, penészgomba, állati szőrök.stb) vagy élelmiszerekre (tehéntej, tojás, búza, liszt, szója, kakaó, dió, mogyoró, hal stb.)

Más esetekben ún. epicutan-tesztet használnak, amellyel a fémallergiát, illetve a kozmetikai anyagokra való, úgynevezett  kontakt -allergiát mutatják ki. Ezek az allergiák sok esetben foglalkozási ártalmakhoz illetve kozmetikai kezelésekhez  köthetőek. Ez a teszt több időt vesz igénybe: a bőrre felragasztják az allergéneket és 72 óra múlva olvassák le az eredményt.

Fogorvos javaslatára fogpótlás előtt elvégezhető a fogászatban leggyakrabban használt anyagokra, ill. fémekre (króm , nikkel, metakrilát) egy teszt, s így elkerülhető az esetleges fémallergia következtében kialakuló fogínygyulladás.

Az allergia kezelése többrétű: az elsődleges feladat mindig a  megelőzés, az allergének és kiváltó tényezők elkerülése,illetve az allergének mennyiségének csökkentése. A tüneti kezelés pedig a meglévő panaszokat enyhíti. A panaszok csökkentésére pedig a korszerű antiallergiás készítmények állnak rendelkezésre.

Az allergia kezelésének legeredményesebb módja az immunterápia, amely következtében a szervezet fokozatosan deszenszibilizálódik a megfelelő allergénre, és így egy idő után már nem alakul ki allergiás reakció. Ezt a kezelést kizárólag allergológus szakorvos végezheti.

A West Medica Klinikán a fent említett allergológiai tesztek bármelyike elvégeztethető, ezzel pedig megyei szinten egyedi lehetőséget kínálnak minden olyan betegnek, aki allergiás panaszoktól szenved. Ha valaki allergiára gyanakszik, forduljon mihamarabb szakorvoshoz, ugyanis az időben megkezdett kezelés és az előírt kezelés betartása nemcsak a tünetek csökkentése, vagy megszüntetése miatt, hanem a szövődmények megakadályozza szempontjából is fontos.

A West Medica Klinika Szatmárnémetiben a Károlyi út 3 szám alatt található, további információ és előjegyzés személyesen az intézmény székhelyén vagy  a O261-769725  és a O261-769788-as telefonszámon kapható.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: