2012-10-22 18:17:55• hírek • Kocsis Zoltán

Húsz tonna elektronikus hulladék gyűlt össze Szatmárnémetiben

Közel másfél ezer személy adta le Szatmárnémetiben szombaton és vasárnap a feleslegessé vált vagy működésképtelen elektronikus berendezéseit. Közülük tizenheten értékes háztartási berendezéseket nyertek.

A Romániai Egyesület az Újrahasznosításért - RoRec (Asociaţia Română pentru Reciclare - RoRec) szombaton és vasárnap összesen tíz gyűjtési pontot alakított ki Szatmárnémetiben és arra kérte a lakókat, hogy azok igénybevételével szolgáltassák be használaton kívüli, fölöslegessé vált elektronikus háztartási hulladékaikat. „A hulladékok helye nem otthon van! Küld el őket sétálni!" elnevezésű program nem lelt süket fülekre Szatmárnémetiben, bizonyíték erre, hogy a szervezők tájékoztatása szerint közel 1400-an szabadultak meg különböző elektronikai hulladékuktól. A begyűjtött tárgyak száma eléri a kétezret, súlyuk pedig a húsz tonnát.

Az akció sikeres végrehajtásához harminc önkéntes áldozatos munkájára is szükség volt, ők rendszerint azon iskolák diákjai voltak, amelyekben a gyűjtési pontok ki voltak alakítva.

Az akcióban hulladékot leadók valamennyien részt vettek egy tombolán, amelyen értékes nyereményeket nyerhettek. Összesen tizenhét személynek kedvezett Fortuna istenasszony: Padurean Patricia, Molnár Gabriella, Osan Maria, Szilágyi Stefan és Tusos Attila egy-egy vasalót, Corneliu Nistor, Gyerman Ottó, Nyéki Liviu, Dolhai Rebeka és Munteanu Radu egy-egy mikrohullámú sütőt, Vastag Pál Miklós, Maskai Mária, Chicmiharan Melania és Negru Adrian egy-egy gőzelszívót, Kompasz Toma Florian és Tinta Doina pedig egy-egy hűtőládát nyertek.

A szervezők külön felhívják a figyelmet: azok, akik vasárnap délután nem tudták átvenni nyereményeiket, megtehetik szeptember 23-án, kedden 15.00 órakor a Kossuth-kertben található Zöld Házban.

Van, aki már vasárnap átvette nyereményét

A RoRec Egyesületet a romániai piacon részt vevő tíz legnagyobb elektronikus háztartási gépeket gyártó és forgalmazó európai vállalat hozta létre azzal a céllal, hogy begyűjtse és hasznosítsa az elektronikus hulladékot, ezzel jelentősen hozzájárulva környezetünk tisztaságának megőrzéséhez. Csak az idén közel ezer településen szerveztek begyűjtési akciót, amelyeket 107.000 szolgáltatta be elektromos kacatjait. Számításaik szerint szeptember 1-ig 1.250 tonna elektronikus hulladékot gyűjtöttek be szerte az országban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: