2006-09-20 19:51:40• hírek • Szatmár.ro

Ha nem egyenes a gerinc

derekHúzd ki magad, ne ülj ilyen görbén! – hányszor halljuk a figyelmeztetést gyerekkorunkban. 

Húzd ki magad, ne ülj ilyen görbén! – hányszor halljuk a figyelmeztetést gyerekkorunkban. A fiatalon elhanyagolt gerincferdülés később már nehezen korrigálható, ezért kezelését érdemes minél előbb elkezdeni.

A gerincferdülés tulajdonképpen a gerinc oldalirányú görbülete. Az előre-hátra irányuló görbület a fölegyenesedett járást és a teherhordást teszi lehetővé, tehát nem számít kórosnak. Az oldalirányú elváltozáshoz viszont gyakran a csigolyák elfordulása társul. A gerincferdülés első jele a törzs-kar háromszög aszimmetriája, és a két váll szintjének megváltozása. Ilyen esetben ajánlatos minél előbb ortopédiai szakvizsgálatra menni.

Az elhanyagolt gerincferdülés fokozódhat, és a torzulás rögzülhet. Ez akár életre szóló tartási rendellenességet, mozgássszervi panaszokat, súlyos esetben akár légzési zavarokat is okozhat.

Segít a mozgás

A régóta ismert kezelések közül az egyik leghatékonyabb az ún. Schroth-módszer. Ez nemcsak a gerinc oldalirányú görbületét, hanem a csigolyák elfordulását is korrigálja. A módszert különféle tornagyakorlatok alkotják, amelyeket gyógytornász segítségével lehet megtanulni.

Az úszás a gerincoszlop nyújtása és erősítése révén fejti ki pozitív hatását. Gerincferdülés esetén egyedül a súlyemelés kerülendő, egyébként minden olyan sport hasznos, amely karbantartja és megerősíti a hátizmokat.

Fűző és műtét

A korzett vagy fűző egy olyan, a testméretekhez szabott műanyag eszköz, amely a gerinc bizonyos pontjaira gyakorol megfelelő hatást. Viszont csak akkor hatásos, ha legalább napi húsz órán át viselik. Bár a mai fűzők a régebbiekhez képest vékonyak, testhez simulók, hosszan tartó viselésük nem kellemes.

Végső megoldásként szükség lehet a gerincferdülés műtéti korrekciójára, ezt a bonyolult és fájdalmas beavatkozást azonban csak súlyos esetekben javasolják az orvosok. hölgyvilág

Hogyan alakul ki?
Az iskoláskorban jelentkező gerincferdülések kb. 70%-a ismeretlen eredetű. Ez annyit jelent, hogy a torzulások többsége nem veleszületett csontrendszeri probléma. Leggyakrabban a gyors növekedés, a helytelen testtartás, a nehéz táskák egy vállon való cipelése és az asztalnál való görnyedés a gerincferdülés oka.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: