2012-10-12 15:46:47• hírek • Józsa János

Ha nehéz az iskolatáska

Már gyermekkorban jelentkeznek a gerincproblémák a nehéz, kiegyensúlyozatlan, gyakran féloldalas iskolatáska, a helytelen ülés, vagy a rossz tankörülmények miatt. Pedig kis odafigyeléssel a bajok megelőzhetők.

Egyre több gyereket érintenek a gerincproblémák, amelyek a túlbecsült mennyiségben cipelt taneszközök, a rosszul megvásárolt, vagy hibásan hordott táska, a helytelenül beállított iskolapad és tábla miatt is adódhatnak. A vakáció után - amikor sok mozgásra, szabad levegőn töltött játékra volt lehetőség - a gyerekek szeptemberben visszaültek az iskolapadokba, hogy megkezdjék, vagy éppen folytassák tanulmányaikat. A hosszan tartó ülés, a sport esetleges hiánya, az iskolából hazatérő gyerek számítógép előtti „kikapcsolódása" pedig a csontozat fejlődését tekintve is negatívumokkal járhat. A problémák viszont kis odafigyeléssel megelőzhetők, vagy kezelhetők - tudtuk meg a Boldog Scheffler János Központ gyógytornászától.

Nyáguli Hajdú Noémi kérdésünkre elmondta, a tartásproblémák megelőzéséért legelőször arra kell odafigyelni, hogy a szülők megfelelő iskolatáskát vásároljanak. Kétpántú, nem csak egy vállon hordható táskára van szükség, amit vásárlás után be kell állítani a gyerek fizikai adottságainak megfelelően: hogy szorosan feküdjön végig a hátán. Ami nem nélkülözhetetlen, azt nem érdemes naponta elvinni az iskolába, majd pedig hazavinni, mert fölösleges megterhelést jelent a hátnak. A szülőknek ugyanakkor figyelemmel kell lenniük, hogy amikor a gyerek felveszi a táskát, nem változik-e a tartása, nem görnyed esetleg meg a súly alatt.

Ez ugyanis gerincferdüléshez vezethet, ugyanúgy, mint a nem megfelelő ülőpozíció. Volt rá példa, hogy a hátprobléma a kezelés után vissza-visszatért egyszerűen azért, mert az osztályteremben a körülmények nem változtak: a tábla oldalt volt elhelyezve, és a gyerek kicsavart testtartásban volt kénytelen az órát hallgatni. Fontos ugyanakkor, hogy az asztal megfelelő magasságban legyen, ne kelljen meghajolni az íráshoz, de mellmagasságba se helyezze a munkafelületet. Utóbbit az ülés megemelésével, akár egy kispárnával javítani lehet, az alacsony asztalt pedig meg kell emelni.

Hazatérés után a gyerekek gyakran a számítógép elé ülnek le, akár ugyanolyan helytelen és kényelmetlen pozíciókban, mint ahogy az osztályban foglalnak helyet. Ilyen esetekben a szülő határozott fellépésére van szükség, aki legalább félóra szabadban történő testmozgásra ösztönzi a gyereket, a házi feladatok elkészítése előtt. A számítógép monitorja ugyanakkor szemmagasságban javasolt, hogy legyen, a laptopot pedig nem jó ölben tartani, sokkal inkább az asztalon.

Ha a szülő és a pedagógus nem figyel oda, és a negatív behatások érvényesülnek, a gyereknek hátgerincferdülése is lehet - enyhébbtől a súlyosabbig. Az enyhébb fokozatú gerincferdülést mozgástöbblettel helyre lehet hozni, a komolyabb esetekhez azonban intenzív terápia, míg az igen súlyosakhoz már korzett - háromdimenziós korrekciót elősegítő rögzítő - viselése is szükséges lehet.

A tartásproblémák - ha például a gyerek nem húzza ki magát -, vagy az enyhébb ferdülés esetében tehát heti két sportalkalom is segít, a tornaórákon való részvételt kiegészítve. Ez megerősíti az izmokat, nem hagyja elpuhulni őket, és ezzel a csontozat fejlődését és a testtartást is helyes irányba mozdítja: a táska sem húzza majd le a hátát, erősebb izmokkal könnyebben hordozza.

Ha azonban mégis kialakulna valamilyen komolyabb gerincprobléma, amely szakember által megállapított, és már nem javítható heti két sportalkalommal, a Boldog Scheffler János Központ különböző tornákra épülő kezeléseket ajánl. A felmérést követően előírnak egy tornaprogramot, amit a központban elvégeznek, otthon pedig a gyerek a szülővel tovább gyakorol.

Nyáguli Hajdú Noémi kiemelte, a kisebb tartás-, és gerincproblémák rövid időn belül javíthatók, de fontosabb ezek megelőzése, amelyhez a szülők és a pedagógusok odafigyelésére, a szakemberek tanácsainak betartására van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: