2013-11-11 17:59:59• hírek • Kocsis Zoltán

Ha kell, a csanálosiak az út elzárására is hajlandóak!

A nagylaki határátkelőnél mindennapos a kamionforgalom
A nagylaki határátkelőnél mindennapos a kamionforgalom

Amint az jelentős változások esetében lenni szokott, nem mindenki fogadja kitörő örömmel a csanálosi határátkelő minősítésének megváltoztatását. Amíg a helyiek a forgalom növekedésétől és a kamionok dübörgésétől tartanak, addig a döntéshozók a fejlődés zálogát látják a lépésben.

A román kormány november 6-án fogadta el azt a memorandumot, mely a Csanálos és Vállaj közötti határátkelő besorolásának megváltoztatásáról szól. Magyarán arról, hogy a jövőben nem csak a 3,5 tonnás tehergépkocsik, hanem a legnagyobb kamionok is használhassák az átkelőt. A döntés azonban nem okozott osztatlan sikert: a helyiek teljes mértékben elutasítják a lehetőséget.

„Szó sem lehet róla!", jelentette ki határozottan Mellau József, csanálosi polgármester a Szatmár.ro megkeresésére. „Értem én, hogy a nagykárolyi cégeknek érdekében áll, hogy ne kelljen elmenniük Petéig vagy Borsig, de ha itt akarnak átmenni Magyarországra, akkor előbb építsenek utat maguknak!", mondja a község vezetője felháborodottan.

Mellau és a csanálosiak attól tartanak, hogy a Kolozsvár felől érkező teherautók is itt járnak majd el, ami jelentősen megnövelné az útszakasz forgalmát. Ráadásul a polgármester szerint az infrastruktúra sem felel meg a követelményeknek, hisz jó néhány helyen „az út szélessége nem haladja meg a 10 métert, két kamion nehezen férne el egymás mellett."

Erdei D. István parlamenti képviselő viszont értetlenül áll az elutasító reakciók előtt, szerinte ugyanis a változás a térség fejlődését vonná maga után. „Egy mikrogégió és környékének fejlődése akkor valósulhat meg, ha annak minél jobb infrastruktúrális kapcsolatai vannak a külvilággal. Sajnos ez egy jellegzetes hozzállás: fejlődést akarunk, jó utakat akarunk, de csak mi használhassuk azokat", mondta a politikus megkeresésünkre. „Emberileg nyilván megértem az ottaniakat, hisz senki sem szereti, ha a háza előtt nagy a forgalom. Ideális megoldás egy kerülőút lenne, ám ennek megépítése sajnos több évtizedbe is belekerülne", tette hozzá Erdei, emlékeztetve: az ott élők 2002-ben a határátkelő megnyitását is ellenezték.

Első olvasatra jövő héten mutatja be a kormány a jövő évi költségvetési tervezetét. Akkor derülhet ki, hogy a közlekedésiügyi minisztérium költségvetési tételei között szerepel-e a csanálosi határátkelő besorolásának módosítása miatt szükséges befektetések finanszírozása. Ha igen, akkor akár már 2014-ben átgördülhetnek rajta az első kamionok.

A helyi közösség, amelynek a véleményét a polgármester szerint senki meg nem kérdezte, nem ül karba tett kézzel. Kedden Eugeniu Avram prefektus tesz helyszíni szemlét, látogatásának célja, hogy megállapítsa: tényleg alkalmas-e az infrastruktúra a kamionforgalom kiszolgálására. Amennyiben alkalmasnak találtatik, a helyiek tovább tiltakoznak majd. A végsőkig hajlandóak elmenni. „Ha kell, állampolgári engedetlenséget alkalmazunk! Ha szükséges, az út lezárásától sem riadunk vissza", figyelmeztet Melleu József polgármester.

Mindezen vitának azonban csak addig van értelme, amíg Románia nem tagja a schengeni övezetnek. Azt követően ugyanis minden kamionos ott lépheti át az országhatárt, ahol neki tetszik...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: