2017-01-11 15:16:16• hírek • Szatmár.ro

Ha fázol vigyél, ha tudsz, hozz egy télikabátot

A szatmárnémeti Harag György Társulat munkaközössége csatlakozik a múlt hétvégén Magyarországon útjára indult Szabadfogas elnevezésű civil karitatív mozgalomhoz, amely keretében magánszemélyek és intézmények Magyarországon, és immár Erdély-szerte is igyekeznek ingyen téli, meleg ruhaneműkhöz juttatni az utcán élőket.

A kezdeményezésbe számos színházi intézmény bekapcsolódott már, az elsőként csatlakozó Vígszínház és veszprémi Petőfi Színház példáját követve Budapesten, vidéken és a határokon túl. Erdélyben a színházi intézmények (a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Harag György Társulat) mellett több iskola és az unitárius egyház intézményei csatlakoztak eddig.

Szatmárnémetiben a frissen felújított színházépület melletti, kamerával megfigyelt területen helyezi ki a társulat az egyik olyan ruhatároló állványát (stenderét), amelyen az előadások alkalmával használt jelmezeket szokták tárolni. Az állványon is olvasható felhívás szövegének megfelelően bárki elhelyezheti majd itt az erre a célra felajánlott meleg ruháit.

„Ha fázol, vegyél el egy kabátot! Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egy kabátot!" - olvasható a kifüggesztett hirdetőn magyar és román nyelven a mozgalom szlogenje.

„Fontos dolognak tartom, hogy a kezdeményezéshez egyre több színház is csatlakozik. Talán nem véletlen ez a jelenség, hiszen a mi hivatásunk elképzelhetetlen volna empátia nélkül, ahogy a néző »hivatása« is elképzelhetetlen nélküle. Ilyen helyzetekben pedig, amikor évtizedes hidegrekordok dőlnek meg, elemi szükség van az emberi empátiára, a színházépületek falain kívül is. A kezdeményezésről olvasva Nyina monológja jutott eszembe a Sirályból: »Hallja, hogy fúj a szél? Turgenyev azt írja egy helyütt: De jó azoknak, akik otthon ülnek ilyen éjszaka, fedél alatt, akiknek van meleg zugolyuk.« Akár ez az idézet is lehetne a mozgalom mottója, azokra gondolva, akiknek ilyenkor nem jut semmilyen menedék, meleg »zugoly« - Mondja Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója.

„Reméljük, hogy a kezdeményezés Szatmáron is eléri célját és a kihelyezett meleg ruhák eljutnak azokhoz, akik a leginkább rászorulnak. Szerintünk nagyon nagy szükség van az ilyen önszerveződő civil mozgalmakra, amelyek a társadalmi szolidaritást képviselik és erősítik bármely közösségben. Ezért döntöttünk úgy, hogy a magunk eszközeivel mi is bekapcsolódunk ebbe a civil jótékonysági mozgalomba, amelyhez reméljük, Szatmárnémetiben is sokan fognak csatlakozni a tél folyamán" - fűzte hozzá Bessenyei.

A tartósan alacsony hőmérséklet a hajléktalanok és a rászorulók nagy részének ellehetetleníti a mindennapi életét. Sokan közülük az ilyenkor zsúfolásig telt éjszakai melegedők szolgáltatásait sem veszik igénybe, így az éjszakai fagy sokszor a testi épségüket, vagy akár életüket is fenyegetheti. Rajtuk próbál segíteni a Gerlóczy Zsigmond által a Facebookon elindított kezdeményezés, amelyhez civilek és magánszemélyek is szabadon csatlakozhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: