2014-10-16 15:57:05• hírek • Szatmar.ro

Ha csütörtök, akkor Szent Miklós Nagykilenced

A szabad vallásgyakorlatnak az elmúlt 25 esztendőben kapott kegyelmeiért kíván hálát adni a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus egyházközség,  védőszentjének, csodatévő Szent Miklós myrai püspök emléknapján, december 6-án. Erre az ünnepre rendhagyó ún. Nagykilenceddel készülnek. A kilenced napjain Ft. Szentesi Csaba debreceni görögkatolikus szervezőlelkész tart szentbeszéd-sorozatot.

Október 9-től, minden csütörtökön 10:00 órától Szent Liturgia és elmélkedés volt és lesz december 4-ig bezárólag. A kilencedeken könyörgések is elhangzanak, amelyre csoportosan (családok, szomszédok, egy utcában lakók, nőszövetség, Rózsafüzéresek, képviselőtestületi tagok, fiatalok, idősek, gyerekek ...) vagy egyénileg is be lehet jelentkezni az irodán vagy a NIKOLAOS egyházi újságban található nyomtatvány segítségével. Az eseményekre a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

Mi a szent kilenced?

Kilencednek nevezzük azt az áhítatgyakorlatot, amely bizonyos imáknak, vagy imáknak és erénygyakorlatoknak kilenc napon ismétlődő végzéséből áll. Olyan jámborsági gyakorlat, ami a szokásosnál intenzívebb imádságban töltött kilencnapos időközt feltételez. Szándékát, módját (imádság, böjt, vezeklési gyakorlat) mindenki szabadon határozhatja meg.E napoknak megszakítás nélkül egymásután kell következniök. Végezhetünk olyan kilencedet is, melynek keretében kilenc egymásután következő hétnek, vagy hónapnak egy-egy meghatározott napján teszünk eleget a vállalt kötelezettségnek. A kilenced várakozást fejez ki, kérést nyomatékosít.



Van-e valami különös erő a szent kilencedben?

Igen. Ezt bizonyítja a számos imameghallgatás és különleges kegyelmek elnyerése, melyekben a kilenced végzése alatt, vagy után már oly sokan részesültek. Azt is tudjuk, milyen nagy kegyelmeket ígért az Úr Jézus azoknak, akik nagy kilencedet végeznek.

Miben rejlik az a különös erő?

Erre legjobb válasz az evangéliumi özvegyről és az igazságtalan bíróról szóló példabeszéd. Bár ez a bíró nem törődött sem Istennel, sem emberekkel, egy özvegyasszony kérését mégis teljesítette, mert az hosszú ideig zaklatta. Ha tehát még az igazságtalan bíró sem tudta elutasítani a szegény özvegy állhatatos könyörgését, mennyivel inkább meghallgatja azt a jóságos Mennyei Atya. Nem a kilences számban van tehát a kilenced ereje  ezt hinni babona volna  hanem az állhatatos, mintegy az Égieket zaklató áhítatgyakorlatban.



Hogyan és miért fogjuk végezni a Szent Miklós kilencedet?

Feltesszük magunkban, hogy a kiválasztott napon kilencedet kezdünk Szent Miklós főpap tiszteletére valamely kegyelem elnyeréséért. Azután kilenc csütörtöki napon végezzük az áhítatgyakorlatot. Jelen esetben templomban végezzük, mert kivételesen templomunk védőszentjének ünnepére készülve, valamint 25 éves évfordulóra emlékezve ajánljuk fel magunkat és engesztelést végzünk, kegyelemért esedezünk. Szép szokás ilyenkor feldíszíteni az otthon őrzött szentképünket, és ha lehet, egy-két gyertyát gyújtani a Szent Miklós tiszteletére. Nagyon szép, ha a kilenced kezdetén és végén meggyónunk és megáldozunk. A prédikáció segít bennünket az ájtatosság teljesebb végzésében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: