2009-03-21 14:20:42• hírek • MTI/Reuters/AP/AFP

Ha az USA változtat, Irán is változtat

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szombaton kijelentette, hogy nem lát változást az országával szembeni amerikai politikában, elutasítva Barack Obama amerikai elnök előző napi kezdeményezését.

Ali Hamenei az északkelet-iráni szent városban, Meshedben több tízezer ember előtt tartott, az iráni állami televízió által is közvetített beszédében élesen bírálta az Egyesült Államok 1979 óta országával szemben tanúsított magatartását, kijelentve, hogy Washingtont az egész világon gyűlölik, és az amerikai kormánynak be kell szüntetnie a más országok belügyeibe való beavatkozást.

Obama pénteki, a perzsa újév alkalmával küldött videoüzenetében új fejezet megnyitását sürgette a kétoldalú kapcsolatokban. Az amerikai elnök olyan jövőt ajánlott, amelyben Irán, valamennyi szomszédja és általában a világ nagyobb biztonságban és békében él. "Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság foglalja el az őt megillető helyet a nemzetek közösségében" - hangsúlyozta Obama -, de, mint fogalmazott, "ezt a helyet sem terrorizmussal, sem fegyverekkel nem érheti el".

Hamenei azt mondta, nem elegendő a változás pusztán a szavakban, és kijelentette: "Figyelni fogunk, és megítéljük (az új amerikai kormányt)...Ha önök megváltoznak, a mi magatartásunk is meg fog változni".

"Állandóan ismételgetik a +változás+ szót, de a gyakorlatban semmi sem változik" - mondta Hamenei, majd feltette a kérdést: hogyan gratulálhat Obama az irániaknak az új év alkalmából, és vádolhatja meg ugyanabban az üzenetben az országot a terrorizmus támogatásával és atomfegyver előállítására tett próbálkozással? Figyelmeztette Washingtont, hogy az iráni népet nem lehet félrevezetni vagy megfélemlíteni, és kijelentette, hogy az elmúlt 30 évben az iráni nép erősebb lett.

Hamenei beszédében felsorolta az amerikaiaknak az elmúlt 30 évben "Irán ellen elkövetett bűneit", az Irán ellen elrendelt büntetőintézkedésektől kezdve a Szaddám Huszein néhai iraki diktátornak az Irán elleni 1980-88-as háborúban nyújtott támogatásig és egy iráni utasszállító repülőgép - 290 halálos áldozatot követelő - 1988-as lelövéséig. Azzal is megvádolta Washingtont, hogy etnikai feszültséget provokál Iránban, mint ahogy szerinte Washington ellenséges magatartását bizonyítja az az állítás is, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: