2019-11-15 10:53:11• hírek • Bede Emőke

Ha a beteg nem megy az orvoshoz, az orvos megy a pácienshez

A daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések szűrését, a korai felismerést, valamint a koraszülött gyermekek fejlődési rendellenességeinek prevencióját tűzte ki célul az a projekt, melynek nyitókonferenciáját csütörtök délelőtt a Boldog Scheffler János Központban szervezték meg.

A nem mindennapi kezdeményezést a Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülete a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központtal közösen valósítja meg, így a konferencián a szatmári fél mellett a magyarországi partnerek is tiszteletüket tették. Az egybegyűltekhez elsőként Schönberger Jenő püspök szólt, ki köszöntőjében abbeli reményének adott hangot, hogy ez az Isten által is segített partnerség valóban gyümölcsöző lesz, és a felek olyan dolgokat tanulhatnak egymástól, melyet a későbbiekben is kamatoztatni lehet.


Schönberger Jenőtől az irgalmas nővérek rendfőnöknője vette át a szót. „Immár majdnem kétszáz éve annak, hogy az első irgalmas nővérek Hám János püspök hívására megérkeztek Szatmárra és elkezdték az ifjúságnevelői munkájukat. Azonban a kezdeti évek után hamarosan érkezett az igény, hogy a nővérek a betegek és a szegények gondozását is felvállalják, és ezzel indult el az a munka, amit a nővérek itt a környéken a betegápolás területén végeztek. Volt ebben egy hatvan éves megszakítás a kommunizmus miatt, viszont azóta mi folytatni igyekszünk mindazt, amit elődeink elkezdtek. Sajnos már nem vagyunk annyian, mint régen, de lelkesedésünk változatlan” – fejtette ki Rita nővér.Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is köszöntötte a partnereket, majd kifejtette, hogy ez egy olyan projekt, mely tökéletesen kiegészíti mindazokat az egészségügyi pályázatokat, melyeket megyénk már elindított. Míg utóbbiak a kórházi infrastruktúra fejlesztését szolgálják, addig előbbi az életmentő szolgáltatásokat olyan helyekre viszi el, ahol az embereknek már nincs annyi fizikai és anyagi kapacitásuk, hogy felkeressék a nagyvárosok kórházait.A megyei tanácselnöktől Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere vette át a szót. „Több ok miatt is nagyon örülök, hogy itt vagyok ezen a nyitókonferencián. Az egyik oka az örömömnek, hogy végre egy olyan román-magyar pályázat kerül megvalósításra, ami által az egész közösség marad valamivel. Valóban olyan dolgokra lesz elköltve a pénz, amire a közösségnek szüksége van. Emellett nagyon örülök annak is, hogy az egyház intézményei által, az irgalmas nővérek hatékony közreműködésével fog ez megvalósulni, ezáltal is megtartva azt a több évszázados hagyományt, hogy a történelmi egyházaink a test gyógyítása által is ápolják a lelket” - fejtette ki a városvezető.A beszédeket követően Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató, illetve Láng László projektmenedszer ismertették a kezdeményezés főbb célkitűzéseit. 


A projektről

"A projekt keretében Szatmár megyében változatos szűrési programok kerülnek megszervezésre. A jövő évben egy korszerű eszközökkel felszerelt, modern szűrőbusz beszerezésére is sor kerül, amellyel a vidéki településeken élőkhöz, veszélyeztetett csoportokhoz juthatnak el a szakemberek, emellett pedig mobilszűrésre és egészségnevelő rendezvényekre kerül sor az emlődaganat elleni küzdelem napja alkalmából, a Prosztata Világnap, a Szív Világnapja, valamint a vastagbéldaganat elleni küzdelem hónapja keretében.


A projekt fő átfogó célja tehát a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedési és halálozási arányok csökkentése, a szűrések hatékonyságának növelése, a megelőző egészségügy erősítése és az egészségtudatosság növelése térségünkben. A projekt keretében a helyi kórházakkal együttműködésben koraszülött szűrési program is megvalósul. A prevenció ugyanis a koraszülött gyermekek esetében is elengedhetetlen, az időben kiszűrt fejlődési rendellenességek ugyanis speciális terápiás kezelésekkel javíthatók. A Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek küldetése, a szükségben szenvedő emberek gyógyítása és orvosi rehabilitációja. Az általa működtetett Boldog Scheffler János Központban a koraszülött gyermekek speciális terápiája mellett, a szülők számára képzéseket szerveznek.


A projekt teljes értéke 9.266.172,56 euró, melyből a megítélt Európai Uniós támogatás 7.876.246,67 euró, az állami támogatás 1.347.898,67 euró, az önrész 42.027,76 euró. A Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesületére eső pályázati rész 2.100.337,85 euró, melyből az Európai Uniós támogatás 1.785.287,17 euró, az állami támogatás 273.022,92 euró, az önrész 42.027,76 euró."

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: