2019-11-15 10:53:11• hírek • Bede Emőke

Ha a beteg nem megy az orvoshoz, az orvos megy a pácienshez

A daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedések szűrését, a korai felismerést, valamint a koraszülött gyermekek fejlődési rendellenességeinek prevencióját tűzte ki célul az a projekt, melynek nyitókonferenciáját csütörtök délelőtt a Boldog Scheffler János Központban szervezték meg.

A nem mindennapi kezdeményezést a Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülete a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központtal közösen valósítja meg, így a konferencián a szatmári fél mellett a magyarországi partnerek is tiszteletüket tették. Az egybegyűltekhez elsőként Schönberger Jenő püspök szólt, ki köszöntőjében abbeli reményének adott hangot, hogy ez az Isten által is segített partnerség valóban gyümölcsöző lesz, és a felek olyan dolgokat tanulhatnak egymástól, melyet a későbbiekben is kamatoztatni lehet.


Schönberger Jenőtől az irgalmas nővérek rendfőnöknője vette át a szót. „Immár majdnem kétszáz éve annak, hogy az első irgalmas nővérek Hám János püspök hívására megérkeztek Szatmárra és elkezdték az ifjúságnevelői munkájukat. Azonban a kezdeti évek után hamarosan érkezett az igény, hogy a nővérek a betegek és a szegények gondozását is felvállalják, és ezzel indult el az a munka, amit a nővérek itt a környéken a betegápolás területén végeztek. Volt ebben egy hatvan éves megszakítás a kommunizmus miatt, viszont azóta mi folytatni igyekszünk mindazt, amit elődeink elkezdtek. Sajnos már nem vagyunk annyian, mint régen, de lelkesedésünk változatlan” – fejtette ki Rita nővér.



Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is köszöntötte a partnereket, majd kifejtette, hogy ez egy olyan projekt, mely tökéletesen kiegészíti mindazokat az egészségügyi pályázatokat, melyeket megyénk már elindított. Míg utóbbiak a kórházi infrastruktúra fejlesztését szolgálják, addig előbbi az életmentő szolgáltatásokat olyan helyekre viszi el, ahol az embereknek már nincs annyi fizikai és anyagi kapacitásuk, hogy felkeressék a nagyvárosok kórházait.



A megyei tanácselnöktől Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere vette át a szót. „Több ok miatt is nagyon örülök, hogy itt vagyok ezen a nyitókonferencián. Az egyik oka az örömömnek, hogy végre egy olyan román-magyar pályázat kerül megvalósításra, ami által az egész közösség marad valamivel. Valóban olyan dolgokra lesz elköltve a pénz, amire a közösségnek szüksége van. Emellett nagyon örülök annak is, hogy az egyház intézményei által, az irgalmas nővérek hatékony közreműködésével fog ez megvalósulni, ezáltal is megtartva azt a több évszázados hagyományt, hogy a történelmi egyházaink a test gyógyítása által is ápolják a lelket” - fejtette ki a városvezető.



A beszédeket követően Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató, illetve Láng László projektmenedszer ismertették a kezdeményezés főbb célkitűzéseit. 


A projektről

"A projekt keretében Szatmár megyében változatos szűrési programok kerülnek megszervezésre. A jövő évben egy korszerű eszközökkel felszerelt, modern szűrőbusz beszerezésére is sor kerül, amellyel a vidéki településeken élőkhöz, veszélyeztetett csoportokhoz juthatnak el a szakemberek, emellett pedig mobilszűrésre és egészségnevelő rendezvényekre kerül sor az emlődaganat elleni küzdelem napja alkalmából, a Prosztata Világnap, a Szív Világnapja, valamint a vastagbéldaganat elleni küzdelem hónapja keretében.


A projekt fő átfogó célja tehát a daganatos és kardiovaszkuláris megbetegedési és halálozási arányok csökkentése, a szűrések hatékonyságának növelése, a megelőző egészségügy erősítése és az egészségtudatosság növelése térségünkben. A projekt keretében a helyi kórházakkal együttműködésben koraszülött szűrési program is megvalósul. A prevenció ugyanis a koraszülött gyermekek esetében is elengedhetetlen, az időben kiszűrt fejlődési rendellenességek ugyanis speciális terápiás kezelésekkel javíthatók. A Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek küldetése, a szükségben szenvedő emberek gyógyítása és orvosi rehabilitációja. Az általa működtetett Boldog Scheffler János Központban a koraszülött gyermekek speciális terápiája mellett, a szülők számára képzéseket szerveznek.


A projekt teljes értéke 9.266.172,56 euró, melyből a megítélt Európai Uniós támogatás 7.876.246,67 euró, az állami támogatás 1.347.898,67 euró, az önrész 42.027,76 euró. A Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesületére eső pályázati rész 2.100.337,85 euró, melyből az Európai Uniós támogatás 1.785.287,17 euró, az állami támogatás 273.022,92 euró, az önrész 42.027,76 euró."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: