2019-07-02 06:03:52• hírek • Közlemény

Gyűrűt kaptak a Túr folyó mentén élő kis gólyák - képgaléria

Képek: EKE-Szatmárnémeti és Békéssy Erzsébet Facebook-bejegyzései
Képek: EKE-Szatmárnémeti és Békéssy Erzsébet Facebook-bejegyzései

„Június 26-án a Túr folyó mentén élő gólyák fészkeit látogattuk meg” – olvasható a beszámoló az EKE-Szatmárnémeti Facebook-oldalán. A bejegyzés:

„Gólyagyűrűző karavánunk Túrterebes-Telep, Túrterebes, Túrterebes-Szőlőhegy, Kisgérce, Kányaháza, Sárközújlak útvonalon haladt végig. Megálltunk minden lakott fészeknél és megjelöltük a bennük növekvő gólyafiókákat.

 

Eseményünk sok helyi lakos figyelmét felkeltette, különösen a fiatalok akartak többet megtudni kedvenc madarunkról és az őket táplálékkal ellátó Natura 2000-es védett területekről. Végül 20 foglalt gólyafészket látogattunk meg és összesen 44 fiókát sikerült meggyűrűzzünk. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a foglalt gólyafészkek száma és a bennük található fiókák száma is folyamatos csökkenő tendenciát mutat.”

 

Az eseménnyel kapcsolatban a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatónője, Békéssy Erzsébet ekképp nyilatkozott közösségi oldalán:

 

„A június egy igen fontos momentuma a gólyafiókák gyűrűzése. Ezt, mint megannyi más természetvédelmi tevékenységet, a természet őrei, nevezetesen az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) és a Marosvásárhelyi Milvus Természetvédelmi Egyesület tagjai készségesen és kitartóan végzik évről évre. 

 

Örülök, hogy az idei gyűrűzési akcióban mi is részt vehettünk, és testközelből szemlélhettük a természet egyik legnépszerűbb és legkedveltebb madárfaját, hiszen, szemeinkkel elkísérve csodálatos élményt nyújt „mikor száll a kéklő égen”, nem felejtve amit Tompa Mihály szavait: „Mert ez a madár mintha sorsunk Élő képe volna”.

 

Az eseményt a Milvus Csoport, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szervezte a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia támogatásával a Zöldövezet program keretében. A gólyafészkekhez a Bodnár Kft darus kocsija emelt fel bennünket Bodnár Zoltán jóvoltából.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: