2018-04-18 07:17:51• hírek • Közlemény

Gyűrűsfarkú maki bébik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Két héten belül négy katta ( Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A leginkább mesebeli manócskákra hasonlító állatok 4.5 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra.

Míg a legifjabbak anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb kölykök olykor már a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, melyek pár nap után élénksárga színűvé változnak.


Öt hónapos korukig főleg anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetnek a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is. A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetők hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról - innen a magyar nevük is -, amelyet járás közben magasra emelnek.


A gyűrűsfarkú makik a Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makifélével ellentétben viszont sokat tartózkodnak a talajon. Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.


A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt, az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság. A Nyíregyházi Állatparkban több gyűrűsfarkú maki család él, és mivel meghatározott a szaporodási időszak, így általában a kicsik is hasonló időben születnek. A most született apróságokkal 26 egyedre nőtt a Nyíregyházi Állatpark gyűrűsfarkú maki állománya.


A gyűrűsfarkú makik a vendégek nagy kedvencei is, így az egyik agglegényekből álló csapat közé a vendégek is besétálhatnak. Áprilisban hétvégente, májustól minden nap nyitva lesz a maki erdő!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: