2015-04-23 16:13:30• hírek • Szatmár.ro

Gyűrűsfarkú maki bébik a SóstóZoo-ban!

Négy héten belül hat katta (Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök között van egy ikerpár is.

Az apró kis állatok 4.5 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg a pár naposak anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, az idősebb, egy hónapos állatok már a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár hét után élénksárga színűvé változik. Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról - innen a magyar nevük is - amelyet járás közben magasra emelnek.

Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. (Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket - és közeli rokonaikat is - mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.)

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

A Nyíregyházi Állatparkban két gyűrűsfarkú maki család él: a nagyobb tenyészcsapatban egy ivarérett hím él nőstényeivel  (ebben  a családban négy kölyök született) míg a kisebb csapat - melyek közé a látogatók is bemehetnek - egy ikerpárral gazdagodott. Mivel a szaporodási időszak meghatározott, s a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz a jelenleg 25 főt számláló nyíregyházi maki csapat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: