2006-07-02 10:59:51• hírek • Szatmár.ro

Nyári gyümölcsturmixok

tur01Íme néhány ötletadó recept a gyümölcsturmixok végtelen tárházából

Néhány szem eper, egy kis tej vagy tejszín, jégkocka, turmixgép, némi fantázia a díszítéshez, gyertyafény, halk zene, hangulatvilágítás - mindössze ennyi is elég egy könnyed, nyáresti koktélpartyhoz. Íme néhány ötletadó recept a gyümölcsturmixok végtelen tárházából, amelyet bárki kedvére variálhat...

 

Ahogy közeledik a nyár, egyre több gyümölcsöt találunk a piacok, szupermarketek polcain. Egészséges étrendünk elengedhetetlen és természetes tápanyagai, amelyekből ráadásul igen ízletes ételek, italok készíthetők. Szinte bárhogy variálhatjuk őket; nyugodtan elengedhetjük fantáziánkat, szinte kizárt, hogy elrontjuk, amit kitaláltunk

Ezúttal a legjobb, alkoholmentes gyümölcsturmixok receptjeiből válogattunk. A turmixok remekül laktatnak, tehát fogyókúra idején viszonylag alacsony kalóriatartalom mellett rostgazdag tápanyagot juttatnak szervezetünkbe. Emellett a gyümölcsturmixok igen vitamindúsak, és alapanyagtól függően más és más területen fejtik ki jótékony hatásukat. És végül, de nem utolsósorban amellett, hogy a turmixok igazán ízletesek, desszertként remek vendégváróként szolgálhatjuk fel őket. Ilyenkor ne fukarkodjunk az ötletekkel, szerezzünk be koktélpoharakat, díszítő apróságokat, kanyargós szívószálat, és már jöhet is a vendég.

Erdei turmix

- 300 g erdei eper
- 100 g áfonya
- 100 g fekete ribizli
- 100 g szeder
- 200 ml fekete ribizlilé
- 200 ml szamócalé
- 4 ek. méz
- 50 ml acerolalé (másnéven barbadoszi cseresznye préselt leve)

A gyümölcsökből tegyünk félre a diszítéshez, a többit turmixoljuk össze, és keverjük el a gyümölcslevekkel, az acerolalével és a mézzel. (Kevés jeget is tehetünk a turmixgépbe.) Jól összekeverjük, majd hosszú poharakba töltjük és a gyümölccsel díszítjük.

Kivi-turmix

- 80 dkg kivi
- 1 dl méz
- fél citrom héja
- 1,5 liter tej
- őrölt fahéj

A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehűtött tejet, és simára keverjük.

Banán-alma turmix

- 2 jonatán alma
- 2 banán
- 6 dl joghurt
- 1 evőkanál méz
- őrölt fahéj

A gyümölcsöket meghámozzuk, az alma magházát kiemeljük, húsát nagyobb darabokra vágjuk. A banánt 3-4 centis darabokra vágjuk. A gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, 2 percig aprítjuk, majd felöntjük a jégbe hűtött joghurttal. Mézzel és őrölt fahéjjal ízesítjük, majd 2 percig turmixoljuk. Hosszú poharakba öntjük és azonnal fogyaszthatjuk.

Mangó-kókusz turmix

- fél mangó, apróra vágva
- 5 dl kalciummal gazdagított szójatej
- 1 narancs leve

Két pohárhoz fél mangót meghámozunk, apróra vágunk. Fél liter, kalciummal gazdagított szójatejjel és 1 narancs levével turmixoljuk. Nagyon ízletes, igazi természetes energiabomba!

Mangóturmix

- 400 g mangó
- 100 g sovány tehéntúró
- 100 ml light barack nektár

Az érett mangót vékonyan meghámozzuk, kockákra vágjuk és a nektárral pépesre turmixoljuk. Mikor elkészültünk, hozzáadjuk az összetört tehéntúrót. Lehűtve fogyasztjuk. A mangó növényi enzimei segítenek a fogyókúrában, nagyszerű üdítő uzsonnára, tízórai gyanánt, vagy vacsorára fogyasztani.

Kefires málnaturmix banánnal

- 2 banán
- 200 g málna
- 500 ml kefir
- 100 ml tej
- 3-4 ek. méz
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál limettlé

4 pohárhoz. A banánt meghámozzuk, a málnát kiválogatjuk. A gyümölcsöt a kefirrel és a tejjel turmixgépben pürévé törjük. Belekeverjük a mézet, a vaníliás cukrot és a limettlét. Az italt hosszú poharakba töltjük. Ízlés szerint karamellizálunk néhány szelet banánt, majd hurkapálcára tűzve a pohár tetejére tesszük. A turmixolt ital lehűtött kefirből és jéghideg tejből a legfinomabb.

Cinderella

- 2cl kókuszszirup
- 1cl grenadine
- 8cl ananászlé
- 8cl narancslé
- 2cl tejszín

Elkészítése igen egyszerű és gyors. Rázzuk össze a hozzávalókat sok jéggel, shakerben és töltsük pohárba.

Narancsos eperkoktél

- 40 dkg eper
- 6 dl 100 %-os rostos narancslé
- 2 evőkanál szőlőcukor vagy méz

A megmosott, kicsumázott epret fölaprítjuk, azután turmixoljuk a narancslével és a cukorral. Jól behűtve töltjük poharakba. Vitamindús turmix, télen mirelit eperből is elkészíthetjük.

Trópusi turmixkrém

- 2 db friss narancs, meghámozva, gerezdekre szedve
- 2 db érett banán, meghámozva
- 30 dkg zöld vagy piros magtalan szőlő
- 12 db jégkocka, összetörve (megdarálva)
- 2 teáskanál méz
- 8 dkg zöld vagy piros magtalan szőlő a díszítéshez

Tegyük az első három hozzávalót egy keverőgép vagy mixer edényébe, és addig keverjük, míg egynemű, lágy nem lesz. Adjuk hozzá az összetört jeget és a mézet, majd keverjük ismét szükség szerint. Töltsük egyenlően négy (kristály) pohárba, a tetejét kívánság szerint a további szőlőszemekkel díszíthetjük.
Vitaminokban és rostokban gazdag ez a turmix. A benne lévő banán és a szőlő magas szénhidráttartalmú gyümölcsünk, ezért fogyókúrában nem ajánlott.

Sárgabarack-kefir turmix

- 3-4 db sárgabarack
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál Vaníliáscukor
- 3 evőkanál narancslé
- 1 doboz kefir

A sárgabarackokat keresztbe bevágjuk, forró vízzel leforrázzuk, hideg vizet folyatunk rá és lehúzzuk a héját. A magot eltávolítjuk és turmixgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a mézet, vaníliás cukrot, narancslevet és a kefirt, és mégegyszer kisebb fokozaton összeturmixoljuk. Poharakba öntjük és egy szelet naranccsal és citromfűvel díszíthetjük.
Különleges turmix, fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, de mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani. Téli időszakban készíthetjük mirelitből is.

Dinnyeturmix

- apróra vágott görögdinnye
- hideg tej
- kevés cukor ízlés szerint vagy édesítőszer
- pici (kb. fél liter italhoz 1 evőkanál) rum

Akkor érdemes készíteni, ha a dinnye evésre nem elég édes. A hozzávalókat egyszerűen össze kell turmixolni, és 10 percre behűteni.
Valóban könnyen elkészíthető, magas vitamintartalmú turmix, amely rost- és folyadéktartalma miatt mindenkinek beválhat.

Vitamindús gyümölcsnektár

- fél-fél darab narancs és grapefruit
- valamint alma
- pár csepp méz
- kevés fahéj

A megtisztított gyümölcsöket vágjuk apró kockákra, majd tegyük a turmixgép kelyhébe. Adjunk hozzá kevés vizet, ízesítsük mézzel és szórjuk meg kevés fahéjjal. Pár percig magas fokozaton turmixoljuk össze.
A turmixot magas vitamin- és fruktóztartalma valóban ajánlhatóvá teszi májbetegségekben. gondola

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: