2010-11-06 11:21:02• hírek • MTI/AFP

Gyümölcsszüret Londonban

London lakosainak egy része úgy döntött egy éve, nem nézi tovább tétlenül, ahogy a brit fővárosban zöldellő gyümölcsfák zamatos termései évről-évre kárba vesznek az emberi figyelmetlenség miatt, ezért önkéntes szüretelésbe kezdtek, a kezdeményezésük népszerűsége egyre nő.

A városi szüretelőket két dolog is motiválja: egyrészt, hogy megmentsék azt a több tonnányi gyümölcsöt, amely egyébként kárba menne a világvárosi forgatagban, másrészt, hogy ezzel népszerűsítsék a helyi forrásból származó élelmiszerek fogyasztását. A világ egyik legzöldebb fővárosa pedig bővelkedik a gyümölcstől roskadozó parkokban, zöldterületekben és magán kertekben.

A szüretelők legtöbbje önként vállalkozik a begyűjtésre és számuk egyre csak növekszik. "Rengeteg gondozatlan gyümölcsfa van a kertekben. Az emberek egyszerűen nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy olyat is megegyenek, ami nem a boltból van" - mondta Rupert Kenyon, az elszánt gyümölcsvadászok egyike, aki a legmagasabbra nyúló ágaktól sem riad vissza, ha azok fényesen csillogó almáktól roskadoznak.


A londoniak nincsenek hozzászokva, hogy olyat megegyenek, ami nem a boltból van
A londoniak nincsenek hozzászokva, hogy olyat megegyenek, ami nem a boltból van


A szüretelők válogatás nélkül végigjárják az utcákat és a közterületeken lévő fákról, illetve parkokból gyűjtik össze az érett finomságokat, de gyakran a gyümölcsben gazdag kertek tulajdonosaihoz is bekopogtatnak, hogy felajánlják a szolgálataikat. A helyi sajtó munkájának és a szájról-szájra terjedő kampánynak köszönhetően mindenhol szeretettel fogadják az önkénteseket.

Az Organiclea egyesület tavaly nagyjából 30 tonna gyümölcsöt gyűjtött össze, többségben almát, de bőségesen akadt körte, szilva, füge, dió és cseresznye is a megpakolt kosarakban. A betakarított termést azután a szezonális zöldségekkel együtt árulják, vagy gyümölcsleveket készítenek belőlük. Néhány hasonló elven működő vállalkozás iskoláknak és hajléktalanokkal foglalkozó szervezeteknek adja a gyümölcsöket.

"Nem az a szándékunk, hogy mindet eladjuk. Sokkal inkább arra szeretnénk bátorítani mindenkit, hogy nézzenek szét maguk körül és próbálják meg hasznosítani azt, amit találnak" - árulta el a szintén önkéntes Marlene Barret az AFP hírügynökségnek. A szüretelők igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a kezdeményezés környezetbarát jellegére és a helyben termett élelmiszerek fogyasztásának előnyeire.

A londoni gyümölcsök táplálóak, valamint ízletesek, és olyan fajtákat is lehet találni közöttük, amelyekre a nagyobb boltok polcain csak ritkán bukkan az ember. A Nagy-Britannia északi részén található Sheffield Egyetem szakemberei megvizsgálták a városi környezetben termett gyümölcsöket és megállapították, hogy azok teljesen egészségesek és egyáltalán nem szennyezettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: