2013-04-08 18:11:31• hírek • Szatmár.ro

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja - idén április 8.-a

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Isten Fia, Mária szűzi méhében történt fogantatásának ünnepe. Kilenc hónappal Jézus születése előtti nap, melyen Gábor főangyal megvitte Názáretbe Máriának a megtestesülés örömhírét.

Gyümölcsoltó Boldogasszony a legszélesebb értelemben vett termékenység ünnepe. A kereszténység tanítása szerint Isten a teremtéskor bőséggel vette körül az embert, és olyan világot teremtett számára, amelyről „látta, hogy jó". E világot Isten az emberre bízta, hogy „művelje és őrizze". A legfőbb Istenanya és a nőivarú, az istenfiú-gyümölcsöt termő világfa, egymásnak megfelelő képek. A Bibliában a kép hasonlat-szinten maradt fenn, a messiási próféciákban, és az angyali üdvözlet szavaiban: „áldott a Te méhednek gyümölcse, Jézus".

Április 8-a, Jézus fogantatásának ünnepe az oltás, szemzés hagyományos napja.

A Szentírásban így találjuk: "A hatodik hónapban az Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: 'Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! Áldottabb vagy minden asszonynál.' E szavak hallatára Mária zavarba jött, és gondolkozni kezdett rajta, miféle köszöntés ez. Az angyal ezt mondta neki: 'Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni. Nagy lesz ő és a Magasságbeli Fiának fogják hívni. Az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak trónját, és uralkodni fog Jákob házán örökké, s országának nem lesz vége.' Mária megkérdezte az angyalt: 'Hogyan válik ez valóra, amikor férfit nem ismerek?'

Az angyal ezt válaszolta és mondta neki: 'A Szentlélek száll rád, s a Magasságbeli ereje borít be árnyékával. Ezért a születendő Szentet is az Isten Fiának fogják hívni. Íme, rokonod, Erzsébet is fogant öregségében, s már a hatodik hónapban van, noha meddőnek mondták, mert Istennél semmi sem lehetetlen.' Mária így válaszolt: 'Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.' Erre az angyal eltávozott" (Lk 1,26-38).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: