2015-11-09 16:22:58• hírek • refszatmar.eu

Gyülekezeti találkozó és Drágffy-bál Erdődön

Tartalmas együttléten és örömteli alkalmon vannak túl azok, akik részt vettek Erdődön az ötödik alkalommal megrendezett gyülekezeti találkozón és a negyedjére megszervezett Drágffy-bálon. Az I. erdődi zsinat 470. évfordulójára is emlékeztek.

A szombaton délután 18 órakor kezdődő istentiszteleten öt református gyülekezet képviselői találkoztak egymással: Magyargéres, Dobra, Kismajtény, Szatmárhegy és Erdőd. Őket nemcsak a közös múlt, hanem immár a jelen és a jövő is összeköti. Valamikor őseik közül jó néhányan erdődi reformátusok voltak, 2011 óta pedig gyülekezeti szövetségben élnek, s így évente találkoznak egymással.

Az erdődi református templomban Csűry István királyhágómelléki püspök hirdetett Igét: „... tudd meg, mi módon kell forgolódni az Isten házában, mely az élő Istennek egyháza, és az igazságnak oszlopa és erőssége. És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe." (1Tim 3,15-16) Ezt követően Kovács Sándor esperes köszöntötte az egybegyűlteket és bátorította őket örvendezésre:  „együtt örülök mindnyájatokkal; azonképen ti is örüljetek, és örüljetek együtt velem." (Fil 2, 17-18)

Bándi Johanna színművésznő és Stan Tibor műsora is az összetartásra hívta fel a figyelmet: egy vérből valók vagyunk. Paku Adrien Nikolett erdődi ifis egy hetvenöt évvel ezelőtti történetet elevenített föl: hát kik a magyarok, ha nem a reformátusok?! - tette föl üzenetében, az identitáserősítő kérdést, a felolvasott levél. Kovács Ferenc nyugalmazott lelkész igei köszöntése után Balogh Enikő kismajtényi, Nagy Attila magyargéresi, Kovács József szatmárhegyi és Máthé Lóránd dobrai lelkész szólt röviden és tartalmasan.

Rácz Ervin házigazda lelkipásztor az I. erdődi zsinat tételeit konvertálta, alakította át úgy maivá, hogy a 470 éves szövegen keresztül is a Szentírás aktuális üzenete szólt: Tudnunk kell elfogadni Isten akaratát, amire nekünk cselekvéssel kell válaszolnunk. Ugyanakkor a lelkigondozás fontosságát is kiemelte az előadó, hangsúlyozva azt, hogy meg kell hallgassuk egymást, de ha szólunk is magyarul, ne kétértelműen, hanem határozottan, konkrétan tegyük.

A Bízz Band ifjúsági zenekar Istenbe vetett bizodalmáról tett bizonyságot, fiatalosan üzenve: aki Istenben bízik, soha meg nem szégyenül. Istentisztelet után ingyenes vércukor- és vérnyomás-mérést bonyolítottak le Dr. Vass Zoltán vezetésével, a Maurer alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Társaság támogatásával, ezzel is kicsit a múltat idézve, hiszen a jelenlegi erdődi református templom egy részében egykor orvosi rendelő is működött. A továbbiakban a nehémiási Igének engedelmeskedtek az örvendezők: „Ekkor elment az egész nép, hogy egyenek, igyanak, és másoknak is juttassanak belőle, és nagy örömünnepet tartsanak, mert megértették mindazt, amire oktatták őket." (Neh 8,12)

A program tehát jótékonysági bállal folytatódott Erdőd Város Rendezvénytermében. Színpadra állt a Kása Zsolt és Melinda által felkészített két néptánccsoport: a magyargéresi Kikerics és az erdődi csapat. A megyeszerte jól ismert és szeretett Amulett Zenekar fergeteges hangulatot teremtett. A bál bevételét a Drágffy Gáspár Egyháztörténeti Központ és Parókia építésére fordítják, de felbecsülhetetlenebb értéket hordozott a program közösségépítő jellege. Az erdődiek és vendégeik igazán jól érezhették magukat, köszönet a szervező gyülekezet kicsiny, de lelkes csapatának is. Valóban együtt örültek!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: