2013-10-18 13:44:46• hírek • Szatmár.ro/refszatmar.eu

Gyülekezeti találkozó a több mint 800 éves Dobrán

Immáron harmadik alkalommal kerül sor az Erdődről elmenekülő reformátusok leszármazottainak gyülekezeti találkozójára. Két és fél évszázaddal ezelőtt Erdőd reformátusainak nagy része Dobrára, Magyargéresre és Szatmárhegyre kényszerült költözni, de az utódok megtalálták egymást és siránkozás helyett az összefogást szorgalmazzák Isten irányításával.

Két évvel ezelőtt jelképesen szövetséget kötött Erdőd, Szatmárhegy, Dobra és Magyargéres reformátussága, amely szövetséget, hiszik, Isten kötötte. Szombaton Dobrán kerítenek sort a találkozásra, ahol csatlakoznak a meghívottak a hatodik alkalommal megtartandó dobrai szüreti fesztiválhoz is. Nyolcszáz éve volt Dobra első írásos említése, erről is megemlékeznek majd. Azelőtt is létezett már a falu, ez csak egy mérföldkő.

A program reggel, bográcsfőző versennyel kezdődik, majd kerekasztal-megbeszélés lesz a mezőgazdasági lehetőségekről, és találkozó az önkormányzatok képviselőivel, vállalkozókkal, polgármesterekkel. Ezután meglátogatják az új szőlőültetvényeket és pincesorokat. Délben ünnepi felvonulással és népviseletbe öltözve hívogatnak majd a faluban.

A testvérgyülekezeti találkozón, az ünnepi istentiszteleten a templomban, délután 15 órától igét hirdet Rácz Ervin erdődi lelkész, majd megkoszorúzzák a templom előtti világháborús emlékművet. Beszédet mondanak az ünnepélyen: Nagy Attila magyargéresi lelkész, Kovács József szatmárhegyi lelkész, Sógor Csaba EP-képviselő, Czene Árpád, Cered polgármestere, Molnár Gyula, Tajti polgármestere, Fekete Bertalan szopori alpolgármester és Suhó Zoltán iskolaigazgató.

Egy tárlatot is megtekinthetnek a résztvevők a Ceredi művésztelepről, Tillinger István és társai kiállítását Kun Cecília beszéde nyitja meg. Ezután a dobrai Petőfi Sándor kultúrotthonban kulturális műsor lesz, fellépnek: a dobrai Orgonác néptánccsoport, a leánykar, a tanári kar amatőr színtársulata, a citerazenekar és az ifjúsági csoport tagjai. Az együttlétet szüreti bál, táncmulatság zárja élő zenével.

Kurta Tőtős Szabolcs házigazda dobrai lelkipásztor szeretettel várja a helyieket, az elszármazottakat és a vendégeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: