2011-06-03 11:32:03• hírek • Póti Orsolya

Csodás élmény a kastélyban sétálni

A Szatmár Megyei Múzeumnak és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának köszönhetően újra életre kelt a Károlyi kastély, ugyanis a két intézmény egy projekt keretében történeti enteriőr kiállítást rendezett be az épület egyes termeiben. Az érdeklődők előzetes egyeztetés alapján tekinthetik meg a kiállítást.

Antik bútorok, szebbnél szebb műtárgyak, értékes könyvek és régi hangszerek tárulnak mindazok szeme elé, akik ellátogatnak a Károlyi kastély nemrég megnyílt enteriőr kiállítására. És nem is a felsorolt tárgyak, hanem ezek összessége, összképe az, ami elvarázsolja és egy már letűnt korszakba röpíti a nézelődőt. Négy földszinti terem és emeleti termek sorozata várja az „utazni" vágyókat.

A „Castellum - Interaktív kiállítások rendezése a nagykárolyi kastélyban és a szabolcsi kúriában és ezek népszerűsítése a határon átnyúló turizmus keretében" elnevezésű projekt a Szatmár Megyei Múzeum és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága közötti évtizedes együttműködésre épülve született.

Ahogy a pályázat címe is sugallja a két múzeumi szervezet közös szakmai munkával két kiemelkedő műemlék épületben, a nagykárolyi Károlyi kastélyban és a szabolcsi Mudrány kúriában rendezett történelmi enteriőr és helytörténeti kiállításokat.

A Károlyi Kastélyban a kiállításrendezés körülbelül egy éve kezdődött: az emeleten találjuk a kastély termeinek reprezentatív sorozatát, ezek azok a termek, amelyet a Károlyi család egykor nagyobb események alkalmával használt, a földszinten pedig négy termet bocsájtott rendelkezésre a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal egy helytörténeti kiállításnak - tudtuk meg Szőcs Pétertől, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatójától.

A projektet végrehajtó intézmények egy céget bíztak meg az antik bútorok és a műtárgyak beszerzésével. Egy közbeszerzési eljárásban meg volt határozva, hogy milyen típusú tárgyakat kívánnak a tematikának megfelelően. A könyvtár szobában látható könyveket a Károlyi család érdeklődési területeinek megfelelően határozták meg, és úgy rendezték be hogy adja vissza azt a 18.-19. századbeli könyvtári miliőt. Megrendeltek irodalmi alkotásokat, művészettörténeti könyveket, enciklopédiákat és rengeteg egyházi tárgyú művet.

„A termekben rengeteg figyelemre méltó műtárgy van, de legszebb ezek összessége; az azonos színvonalú enteriőrök és az általuk kreált harmonikus összkép az, ami igazán értékessé teszi a kiállítást. A műtárgyak között van néhány olyan műtárgy, ami a Károlyi család tagjaihoz kötődik, például egy 17. századi festmény, amelyen a család tagjai vannak ábrázolva, valamint megtekinthető Károlyi József halotti címere eredeti hímzéssel" - nyilatkozta Szőcs Péter a Szatmár.ro-nak.

A Károlyi család első ismert rezidenciájáról a 15. századból vannak az első írásos források. Stratégiai fekvésének és erős védműveinek köszönhetően, a 17. század folyamán, a kastély a török elleni végvárrendszer részét képezte. A 17-18. század során a nagykárolyi vár több fontos diplomáciai találkozó színhelye is volt. Többek között itt zajlottak a szatmári béke tárgyalásai és a békeokmány aláírása 1711-ben.

A háborús idők elmúltával megszülettek az első tervek a vár, a kor elvárásainak is megfelelő, kastéllyá történő átalakításáról. Jozef Bitthauser építész tervei alapján a védművek fontosabb elemeit, így a bástyákat lerombolták, és a várat barokk kastéllyá alakították át. Egy korabeli leírás szerint, a zsindellyel fedett négyszög alaprajzú kastélynak két emelete volt, főbejárata az északi oldalon nyílt. 1894-1896 között, Károlyi István kezdeményezésére a kastély egy újabb átalakításon esett át, e munkák során nyerte el mai formáját. Meinig Artúr építész tervei alapján, a barokk kastélyt a historizmus jegyében egy eklektikus épületté alakították át, a külső így a középkori lovagvárak mintáját követi. A kastély homlokzatain keverednek a különböző építészeti stílusok: romantika és barokk, míg a keleti homlokzaton a neogótikus stílus dominál - olvasható az e-Castellum.eu honlapon, amelyen még sok más érdekes információs és fotó is található.

A kiállítás látogatása ingyenes. A látogatást előzetes egyeztetés alapján szervezik meg, ugyanis nem akarják hátráltatni a még javában zajló felújítási munkálatokat, és olyan időpontot biztosítanak, amikor az előtéren és a termek körül nem zajlanak a biztonságot veszélyeztető munkálatok. A nagykárolyi városnapokon nyitva áll a kastély az érdeklődők előtt.








Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: