2010-07-15 10:48:52• hírek • Szatmár.ro

Gyűjtés vidéken

Terményt, használt ruhát, pénzt gyűjtenek vidéken az árvízkárosultaknak.

Az egyik ilyen nagyszabású akció a Prefektúra felhívása nyomán zajlik, a másikat a Királyhágómelléki Református Egyházkerület hirdette meg az árvízkárosultak megsegítésére. Vidéken felemásan fogadják a kezdeményezést - egyes községekben csak a hét elején indult el a gyűjtés, és nincs iránta túlzott érdeklődés, akadnak viszont kivételek, példát statuálók is.

Szilágypérban a református egyház 2800 lejt gyűjtött össze, a helyi önkormányzat akcióján szerdáig 2000 lej, termény és használt ruha gyűlt össze.

A károsultak megsegítésében - stílszerű módon - az 1970-es árvíz áldozataként számon tartott Szatmárudvari jár az élen. Boros Gerzson beszámolt róla: vasárnap kezdődött, szerdán fejeződött be az a gyűjtés, amelyet egy községbeli vállalkozó, Fodor Nicu kezdeményezett, és amelyben összesen 63 önkéntes vett részt.


Az árvíz sújtotta területeken élőket segítik
Az árvíz sújtotta területeken élőket segítik



- Felkerestük a három település - Szatmárudvari, Kakszentmárton és Berend - családjait, és igen pozitív hozzáállást tapasztaltunk. Úgy tűnik, az emberek nem felejtették el azt, hogy negyven évvel ezelőtt, amikor a község nagy részét elvitte az árvíz, mennyi segítségben részesültek - magyarázta el a Szatmár.ro-nak Boros. Az akció során az alábbi adományok gyűltek: 24 825 lej, 260 euró, 692 kg. liszt, 105 kg. cukor, 90 kg. rizs, 1740 liter olaj, 41 kg. máléliszt, 28 kg. grjz, 56 kg. makaróni, 7 kg. paszuly, 121 csokoládé, 182 liter ásványvíz, 28 liter üdítő, 10 pár új cipé, 1239 kg. kukorica, 334 kg. árpa, 54 kg. burgonya. Szerda hajnalban négyfős küldöttség utazott Szatmárudvariból Radauti-ra, hogy a helyszínen győződjön meg az ottani állapotokról, valamint, hogy felmérje, melyik közösséget fogják majd támogatni a községbeliek. AÍ begyűlt pénzen is élelmiszert, illetve építőanyagot fognak vásárolni. A szállítmányt ugyancsak egy lelkes vállalkozó, Szőlősi László kamionja szállítja el.

- Nagyon szép gesztus volt az emberek részéről a teljesen politikamentes gyűjtési akció, és köszönetet mondunk mindenkinek, aki részt vett benne, megértést tanúsított - tartotta fontosnak megjegyezni Boros.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: