2012-10-19 15:25:54• hírek • Kertész Róbert/ Mti

Gyorsul az élelmiszerárak emelkedése

Gyorsulni kezdett az élelmiszerárak emelkedése Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságaiban, de az ársokk régiós hatása messze nem egyenletes, a jelenség Romániát és Magyarországot sújtja a legnagyobb mértékben - állapították meg pénteken ismertetett térségi helyzetértékelésükben londoni elemzők, akik szerint a helyi fizetőeszközök erősödése tompítja a külső ársokk beszűrődő inflációs hatásait.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az átfogó elemzésben kimutatták, hogy Romániában - és kisebb mértékben Magyarországon - a szokásos szezonális ütemet jóval meghaladó, jelentős élelmiszerdrágulás érzékelhető.

A JP Morgan elemzőinek számításai szerint az élelmiszer-ársokk október és 2013 közepe között Romániában 0,8 százalékponttal, Magyarországon 0,3 százalékponttal, Lengyelországban és Csehországban egyaránt 0,2 százalékponttal emeli a fogyasztói árindexet.

Mivel a magasabb terményárak a valószínűleg átszűrődnek a feldolgozott élelmiszerek áraiba, az élelmiszerárak várhatóan magasak maradnak egészen a következő betakarítási szezonig a négy országban - jósolták pénteki helyzetértékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szakértőinek számításai szerint a globális gabonaárak emelkedésének hatása 4-8 havi késleltetéssel jelenik meg a hústermékek helyi fogyasztói áraiban, és ez az átszűrődő hatás Csehországban és Magyarországon a legjelentősebb. A JP Morgan elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy a mezőgazdasági terményárak jelenlegi emelkedése eddig kisebb mértékű volt, mint a két előző - 2007-ben és 2010-ben tapasztalt - globális terményársokk idején. Emellett a drágulás mértéke a helyi valutákra átszámolva még kisebb, tekintettel arra, hogy a szeptemberrel végződött három hónapban a lengyel zloty 6,5 százalékkal, a cseh korona 6,0 százalékkal, a forint 5,8 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Romániában ugyanakkor kisebb ez a tompító hatás, mivel a román lej ugyanebben az időszakban csak 1,8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. Mindemellett Romániában 33 százalékos - az EU-tagállamok közül a legmagasabb - az élelmiszer-összetevő részaránya a teljes fogyasztói inflációs kosárban, ami szintén arra vall, hogy az inflációt Romániában befolyásolják a legnagyobb mértékben az élelmiszer-ársokkok a régióban - áll a JP Morgan londoni szakértőinek pénteki térségi szektorelemzésében.
A ház ugyanakkor kimutatta azt is, hogy a 2005 óta eltelt időszakban a feldolgozatlan élelmiszerek Magyarországon drágultak "messze a legnagyobb mértékben" a vizsgált négy gazdaság közül. A JP Morgan elemzői szerint ez "valamelyest meglepő", mivel már eleve Magyarországon voltak a legmagasabbak az élelmiszerárak a régión belül. A cég adatai szerint tavaly az élelmiszer-árszint Magyarországon az EU-átlag 82 százaléka volt, Csehország esetében ugyanakkor ez az arány 79 százalék, Lengyelországban és Romániában 68 százalék volt 2011-ben.

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ezek a becslések stagnáló globális élelmiszerárak esetére érvényesek. A cég prognózisa azonban az, hogy a legtöbb gabonaféle ára 2013 közepéig 10-20 százalékkal csökken, és ez enyhíti az élelmiszerárakból eredő inflációs kiugrás kockázatát a felzárkózó piacokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: