2012-02-03 16:41:42• hírek • Kocsis Zoltán

Napi öt lakossági bejelentést kap a Helyi Rendőrség

Az előző esztendő tizenkét hónapjában összesen 4628 büntetést szabott ki a Helyi Rendőrség Szatmárnémetiben, tudtuk meg az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján. Ilyés Gyula jónak minősítette a Helyi Rendőrség munkáját, de nagyobb szigorúságot vár munkatársaitól.

„El kell érni, hogy az emberek tartsanak a helyi rendőrségtől. Féljenek attól, hogy ha vétenek a törvények ellen, akkor megbüntetik őket. Tartsanak a Helyi Rendőrségtől, ugyanakkor tiszteljék is", mondta a polgármester, azt követően, hogy Florin Gazdac bemutatta az általa vezetett intézmény éves tevékenységét.

Ebből kiderül, hogy a 2010-es törvénykezés alapján a közrend és a csend fenntartásának, a köztulajdon és a közösség védelmének céljából létrehozott Helyi Rendőrség a tavalyi évben összesen 4628 esetben szabott ki különböző büntetést. Ebből 2479 figyelmeztetés, 2149 pedig bírság. Utóbbiak összértéke eléri a 470.105 lejt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Helyi Rendőrség naponta több mint 12 esetben büntetett.

Az elmúlt évben összesen 1721 lakossági bejelentés érkezett a helyi rendőrség címére, túlnyomó többségben telefonon. Ez a szám magasabb a tavalyinál, ami Gazdac szerint egyértelmű jele annak, hogy a lakosok egyre inkább bíznak az intézményben.

A beszámoló szerint tavaly 2105 szabálytalanul parkoló autó tulajdonosát büntették meg, és 108 elhagyatott gépkocsit vettek nyilvántartásba. Utóbbiak közül nyolcvan esetben a felszólítást követően a tulajdonosok elvitték járműveiket a közterületről.

A közterület-fenntartó vállalattal közösen működtetett természetvédelmi rendőrség 899 ellenőrzést tartott a tavaly, ebből 235 történt lakossági bejelentésre. Összesen 259 bírságot szabtak ki, 85.970 lej értékben.

A Helyi Rendőrség tavaly nyolc esetben derített fényt bűncselekményre és tíz személyt kerített kézre és adta át őket a Szatmár Megyei Rendőrségnek. Az intézmény munkatársai 124 csend-és rendzavarásba avatkozott be az elmúlt év során. A helyi rendőrök 467 olyan bevetésen vettek részt, ahol más közintézménynek nyújtottak segítséget.

Gazdac elmondta, hogy a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség berkein belül 150 munkahely van, ezek közül viszont csak 107 van betöltve. Ez kettővel kevesebb, mint egy évvel korábban, mivel két kollégájuk idő közben elhunyt. A tavaly négy helyi rendőr ellen folytattak belső vizsgálatot: kettejük írásos figyelmeztetést kapott, egy személyt lefokoztak, egyet pedig elbocsátottak.

Ilyés Gyula összességében jónak minősítette az intézmény tavalyi működését. Annak ellenére, tette hozzá, hogy a bukaresti törvényhozás sokszor bizonyult következetlennek az intézmény működésének szabályozása kapcsán. „Az is elfogadhatatlan, hogy miközben engem, mint polgármestert, felelősségre vonhatnak, ha nem megfelelő például a közrend, amikor pedig létre akarjuk hozni a természetvédelmi rendőrséget, akkor akadékoskodnak, jogi gáncsokat vetnek be ellene".

Mind a polgármester, mint pedig Gazdac reményét fejezte ki, hogy a térfigyelő kamerarendszer közeljövőbeli működésbe helyezése komoly segítséget jelent majd a közrend fenntartásában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: