2020-07-07 08:14:27• hírek • Bede Emőke

Gyorsforgalmi úttal kapcsolnák össze a szatmári körgyűrűt és a magyarországi M49-est

Hétfőn immár tizennyolcadik alkalommal találkoztak az autópályákért felelős román-magyar munkacsoport tagjai - tájéjoztat a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR).

A CNAIR képviseletében Ovidiu Marian Barbier vezérigazgató-helyettes jelent meg a nagyváradi eseményen, a magyar delegáció tagjaként pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztályának vezetője, Thoroczkay Zsolt vett részt a tárgyalásokon.


A román fél elsőként az A3-as autópálya 3C3-as nevű szakaszának megvalósítási munkálatairól tájékoztatta a magyar küldöttséget. Kiderült, a szóban forgó rész már 99 százalékban, a vártnál szinte egy hónappal hamarabb elkészült, az átadásra pedig a következő két hétben kerül majd sor. A CNAIR képviselői ugyanakkor azt is elmondták, hogy az elmúlt hónap során a Bihar-Bisztraterebes és a Vaskapu-Magyarzsombor szakaszokra is sikerült megkötni a szerződést, egy másik, 45 kilométeres autópálya-szakaszra szóló közbeszerzési eljárás már előrehaladott állapotban van, és július hónap végén kiírnak egy újabb, ez alkalommal 50 kilométerre vonatkozó licitet is.


A magyar fél elsőként az M4-es autópálya Budapestet Nagykerekivel összekötő szakaszának munkálatairól számolt be, mely nem csak Magyarország, de Románia számára is kiemelten fontos, hiszen közvetlen kapcsolatot teremt majd a fentebb említett A3-assal, és egy újabb határátkelőpont nyitását is maga után vonja.


A felek ugyanakkor abban is megegyeztek a találkozó során, hogy szorgalmazni kell a magyarországi M49-es gyorsforgalmi és a szatmári körgyűrűtől Óváriig, tehát szinte az országhatárig futó gyorsforgalmi utak összekötését. Ennek kapcsán kiemelendő, hogy a Szatmárt Óvárival összekötő szakasz megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítésére szóló szerződés rövidesen aláírásra kerül. A román és a magyar küldöttség egyetértett abban, hogy mind a két oldalon olyan ütemben kell zajlania majd a munkálatoknak, hogy 2024-ben új határátkelőpontot lehessen nyitni a két ország között - derül ki a CNAIR közleményéből.


A munkacsoport következő találkozója 2020 októberében lesz, közvetlenül azt követően, hogy átadják a Bors II. határátkelőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: