2009-11-16 15:16:23• hírek • MTI

Gyorsan terjed az új influenza

Gyorsan terjed Romániában az influenza új vírusa: a hét végén több mint 240 személyt fertőzött meg az egészségügyi minisztérium hétfői összesítése szerint.

Május végi romániai megjelenése óta a H1N1 vírus közel 1400 személyt fertőzött meg az országban. A hatóságok csak hétfőn másfél tucatnyi oktatási intézményben függesztették fel a tanítást teljes mértékben vagy egyes osztályokban. Romániában ugyanakkor még nem regisztráltak új vírus által okozott halálesetet. A betegségnek azonban van már két román áldozata, miután Ausztriában és Olaszországban is életét vesztette egy-egy román állampolgárságú személy.

A romániai lakosság beoltása még nem kezdődött el, várhatóan csak decembertől helyezik forgalomba a Romániában előállított vakcinát, amelyet még tesztelnek. A román kormány korábban visszamondta egy brit cégtől 500 ezer oltóanyag megrendelését, miután kiderült, hogy a gyártó nem vállal felelősséget az esetleges mellékhatásokért. Ezt a félmillió adagot a 6-15 éves gyerekek számára rendelték meg, hogy őket már a román oltóanyag forgalomba helyezése előtt beolthassák.

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a románoknak kevesebb mint fele oltatná be magát a H1N1 vírus ellen, mivel vagy nem bíznak meg eléggé az oltóanyagban, vagy nem tartják komoly veszélynek az új influenzát. A megkérdezettek 57,2 százaléka utasítaná el a vakcinát a fenti érvekre hivatkozva. Az oltáspártiak 53,1 százalékának nagyobb a bizalma a román előállítású vakcinában, 46 százalékuk viszont a külföldit jobb minőségűnek gondolja a hazainál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: