2009-08-10 16:33:32• hírek • MTI/AP

Gyorsan olvad a nyári melegben a sarki jég

Újabb több tízezer négyzetkilométerrel csökkent az Északi-tenger jege a nyári hőség nyomán, ami a sarki jég rekordméretű csökkenéséhez vezethet, közölték vasárnap műholdas megfigyelések alapján kutatók.

Az elmúlt évszázadban a Föld átlaghőmérséklete 0,6 Celsius-fokot emelkedett, ám a sarkvidéken ennél kétszer gyorsabban nőtt az átlagos hőmérséklet. Kanada északnyugati területén, Tuktoyaktukban kilencszáz eszkimó őslakos él, akik igen melegnek találták idén a tenger vizét. "A gyerekek fürödtek az óceánban" - idézi fel a 89 éves Eddie Gruben, aki évtizedek óta figyeli a változásokat. Júliusban 30 Celsius-fokig is felkúszott a hőmérő higanyszála a faluban.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hó- és Jégadatok Központjának (NSIDC) csütörtöki bejelentése szerint a sarki jég kiterjedése 6,75 millió négyzetkilométer, miután júliusban átlagosan 106 ezer négyzetkilométert zsugorodott naponta - ez India területének vagy három Belgium-nagyságú területnek felel meg.

Az olvadás mértéke hasonló, mint a 2007-es rekord, amikor szeptemberben 4,3 millió négyzetkilométert fedett jég a sarki vizeken. Az NSIDC legutóbbi elemzése szerint az idei légköri viszonyok nagyon hasonlóak a 2007-eshez, például a magasnyomású gerinc is, amely tiszta eget és erős olvadást eredményezett a Beaufort-tengeren.

Környezetvédők aggodalmasnak tartják, hogyan élik túl például a jegesmedvék a sarki jég olvadását. Az amerikai kontinenst megkerülő Ocean Watch elnevezésű hajó kapitánya, Mark Schrader elmondta, hogy a sarkvidéken áthaladva egyetlen jegesmedvét láttak.

A műholdas megfigyelések adatait szeptemberre összegzik a kutatók, akkor derül ki, elérte-e eddigi minimumát a sarki jégsapka idén nyáron.


A nyári hőségben a jégmezők olvadása is felgyorsul
A nyári hőségben a jégmezők olvadása is felgyorsul


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: