2016-01-27 15:59:20• hírek • Kocsis Zoltán

Gyorsan kipukkant a nagymadarászi menekült-lufi!?

Először december közepén robbant a menekültbomba Szatmár megyében: Petre Toba belügyminiszter bejelentette, Tasnád is felkerült azon települések listájára, ahová szükség esetén migránsokat helyezhet el a minisztérium. Az ügyben azóta nincs fejlemény, Tasnádra egyetlen menekült sem érkezett azóta. És talán Nagymadarászra sem fog...

A közigazgatásilag Erdődhöz tartozó, Szatmárnémetitől alig 17 kilométerre délre található, 1100 lelket számláló Nagymadarászon a Fréres Európa francia alapítvány romániai fiókja évek óta birtokol egy ingatlant, amelyben korábban árvaház működött. Iulian Budau jezsuita szerzetes szerint az épület közel négy éve üresen áll. Ezt szerették volna migránsok segítésére használni.

A helyi közösség kedden szerzett tudomást az elképzelésekről és gyorsan akcióba lendült. Villámgyorsan összegyűjtöttek mintegy 150 aláírást, amellyel világosan kifejtik álláspontjukat: nem kérnek a migránsokból!

A petíciót szerda reggel Ovidiu Duma polgármester át is adta Eugeniu Avram prefektusnak. A megbeszélésen részt vevő egyik helyi férfi határozottan kijelentette: semmitől, még az erőszaktól sem riadnak vissza annak érdekében, hogy megvédjék közösségüket!

Azt, hogy az előkészületek és az elképzelések mennyire a nyilvánosság kizárásával zajlottak, nem csak az mutatja, hogy a hatóságok is (állítólag) csak kedden értesültek róla, hanem az is, hogy megkeresésünkkor Szakács Imre, erdődi alpolgármester azt mondta: ő tíz afrikai család elszállásolásáról értesült. Márpedig ami titkos, az mindig gyanús...

„Sok marhaság, téves információ terjedt el, amióta ez téma lett. Szó sincs több tíz emberről! Elképezeléseinkben 5-10 személy szerepelt", mondta Budau atya. „Olyan személyek, akiknek menekültjogi státuszuk nem tisztázott, de nem lehet kitoloncolni őket származási országukba. Ideiglenesen helyeztük volna el őket, amíg helyzetük tisztázódik", folytatta a szerzetes.

Az ugyanakkor elgondolkodtató, hogy kit terhel a felelősség a nem megfelelő tájékoztatás miatt, tehetnénk hozzá.

A kormánybiztosi hivatal a szerda délelőtti megbeszélést követően azt vizsgálja, igazak-e azok a sajtóértesülések, melyek szerint az alapítvány pályázatot nyert a migránsok elhelyezésére és a belügyminisztériummal is kapcsolatban áll, jelentette ki érdeklődésünkre Altfatter Tamás alprefektus.

A nagymadarászi és erdődi lakosság elutasító magatartása elszomorította Iulian Budaut. „Ott, ahol a közösség részéről nem mutatkozik semmilyen együttműködés, ott nem érdemes erőltetni semmit", kesergett a Szatmár.ro-nak, hozzátéve: „Ilyen körülmények közepette nem valószínű, hogy egyetlen migráns is érkezzen Nagymadarászra". A kérdésre, hogy az ügyben kié az utolsó szó, plasztikus választ adott: „Úgy hiszem, a közösség már döntött".

Hogy az épülettel mit kezd az 1993-ban Jean Magnan francia jezsuita által megalapított Fréres Európa Alapítvány, arról nem tudott mit mondani...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: