2013-01-12 16:51:04• hírek • MTI

Románia a válság előtti GDP-szintet szeretné elérni az idén

A román kormány azzal számol, hogy az ország az idén ismét eléri a 2008-as, 140 milliárd eurós GDP-szintet - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök "gazdasági országértékelő" sajtóértekezletén, csütörtökön Bukarestben.

Elmondta: Románia államadóssága 51 milliárd euró, ami a GDP 34,7 százalékát teszi ki. Kiemelte, hogy az EU-ban csak Észtországnak, Bulgáriának és Luxemburgnak van kisebb arányú tartozása. Hozzátette: az adósság csaknem felét az utóbbi négy évben vette a nyakába az ország, az egy főre eső köztartozás 1400-ról 2500 euróra nőtt.

Ponta szerint Romániának 2012-ben sikerült 2007 óta először a GDP három százaléka alá szorítania költségvetési hiányát. Az idén a bukaresti kormány 2,15 százalékos deficittel számol.

A román állami költségvetést az idén 46 milliárd eurós bevétellel és 49 milliárdos kiadással tervezték meg, 4,5 lejes euróárfolyamon. Miután a közalkalmazotti béreket decemberben visszahozták a 2010-es megszorítások előtti szintre, az idén nem lesz további béremelés a közszférában - közölte Victor Ponta.

Elmondta: kormánya nem nyúlt az elővigyázatossági IMF-hitelhez, de az lehetővé tette, hogy egyre kisebb, 5-6 százalékos kamattal finanszírozza kiadásait a pénzpiacokról. A román kormányfő megerősítette, hogy újabb hitelszerződést szeretne kötni a valutaalappal. Erre hivatkozva sem adópolitikai terveiről, sem a minimálbér tervezett növeléséről nem árult el részleteket: mint mondta, nem beszélhet olyasmiről, amit az IMF kedden Bukarestbe érkező küldöttségével akar előbb megtárgyalni.

Romániában az IMF-küldöttség látogatása után, várhatóan január 21-én kerül a 2013-as büdzsé tervezete a parlament elé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: