2012-02-29 11:05:32• hírek • Kocsis Zoltán

Megfordult a világ: Győrben telt ház, Bukarestben üres lelátók?

Egy nappal a naptári tavasz beköszönte előtt felébredtek téli álmukból az európai labdarúgó válogatottak: szerdán nem kevesebb, mint 27 barátságos mérkőzésen érintett az öreg kontinens egy-egy csapata - legtöbb esetben mindkét fél európai. Ilyen találkozóra kerül sor Győrben, ahol Magyarország Bulgáriát látja vendégül. Bukarestben viszont „interkontinentális barátságos meccsre" kerül sor: Románia Uruguayt fogadja.

Győrben valamennyi jegy elkelt, a magyar csapat idei első fellépését mintegy 14 ezren tekinthetik meg a helyszínen. A nemzeti csapatba több mint egy éves sérülése után tér vissza Szalai Ádám, a Mainz csatára. Szintén hosszabb idő után tér vissza Buzsáky Ákos (QPR), míg az egyre inkább formába lendülő Németh Krisztián (Waalwijk) talán először léphet pályára a válogatottban úgy, hogy klubjában is játékban van. Sérülés miatt kimaradt Gera Zoltán (WBA) és Rudolf Gergely (Panathinaikosz), de Egervári Sándor nem hívta be a keretbe Tőzsér Dánielt (Genk), Feczesin Róbertet (Brescia), Lázár Pált (Samsunspor) és Lipták Zoltánt (Újpest) sem.

A győri meccs esélyese, fura ezt leírni, Magyarország. Bulgária ugyanis modern kori történelme legnagyobb válságát éli. Három legnagyobb sztárja, Dimitar Berbatov (Manchester United), Sztilian Petrov (Aston Villa) és Martin Petrov (Bolton) egyaránt túl van már a harmincon és ami ennél is fontosabb, nem tagjai a keretnek. A jelenlegi csapat legnagyobb nevei a néhány évvel ezelőtt szupertehetségnek kikiáltott, ezt beigazolni azóta is képtelen Valerij Bozsinov (Lecce), valamint a Twente kapusa, Nikolaj Mihajlov és a PSV védője, Staniszlav Manolev. Ott van a keretben a Steaua védője, Valentin Iliev is - ő az egyike az öt, 30 évnél idősebb kerettagnak. A legtöbb futballistát az újoncként a bolgár élvonalat vezető Ludogorec Razgrad adja, szám szerint ötöt.

Bulgária a világranglistán mindössze 88. helyen áll Szaúd-Arábia és Uganda között. Ezzel szemben Magyarország 37. a FIFA szerint. Az eddig örökmérleg is a magyaroknak kedvez: 13 győzelem mellett négy döntetlen és öt bolgár siker.

Bukarestben a szintén nem túl rózsás állapotban lévő Románia - 52. hely a világranglistán - Dél-Amerika legjobb csapatát, Uruguayt fogadja. Az uruk legutóbbi, 2010-es világbajnokságon a legjobb dél-amerikaiként a negyedik helyen végeztek, a tavaly nyáron pedig megnyerték a kontinenstornát, a Copa Americát. A mostani keretben ott vannak a legnagyobb sztárjaik, nem hiányzik Fernando Muslera kapus (Galatasaray), a védelemben ott lesz Diego Godin (Atletico Madrid) és Martin Caceres (Juventus), a középpályán Walter Gargano (Napoli) és Cristián Rodriguez (Porto). A legnagyobb sztárok természetesen a csatársorban keresendők: Diego Forlan (Inter) lett a legutóbbi világbajnokság legjobb játékosa, Edinson Cavani (Napoli) 15 góljával második az olasz góllövőlistán, Luis Suarezért pedig 26 millió eurót fizetett egy évvel ezelőtt a Livepool az Ajaxnak.

Ezzel szemben a román válogatottból Gabriel Tamas és Cristian Sapunaru (WBA) meccshiány, a remek formában lévő Banel Nicolita (St.Etienne) és Stefan Radu (Lazio) sérülés miatt hiányzik. A csapatkapitány Razvan Ratot pedig Victor Piturca érthetetlen módon nem válogatta be!

Ott van viszont Adrian Mutu: a 33 éves botrányhős csatár 34 gólnál tart a válogatottban, eggyel elmaradva a rekorder Gheorghe Hagi mögött.

Románia és Uruguay eddig négy alkalommal találkozott egymással, ebből a dél-amerikaiak hármat megnyertek, egy alkalommal pedig döntetlen lett a vége. Az ötödik meccset a hírek szerint alig tízezren tekintik majd meg az 55 ezres Nemzeti Arénában.

Barátságos meccsek:
Magyarország - Bulgária 19.00 Sport1
Románia - Uruguay 20.30 Antena1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: