2016-01-11 15:46:38• hírek • Szatmár.ro

Gyönyőrű képek Szatmárnémetiről

Papp Csaba különleges hangulatú, Szatmárnémetiről és a megyében készült képei meghódították a Facebookot.

A szatmári fotós, Papp Csaba a tavalyi év végén, az idei év elején töltötte fel a Facebookos oldalára a megyeszékhely emblematikus épületeiről és a megye néhány különlegesebb épületéről készített fotóit, amelyek nagyon hamar hatalmas népszerűségre tettek szert a közösségi oldalon. Az album lassan 2 ezer lájknál, több mint 160 megosztásnál tart, Papp Csaba egyik különleges fotója pedig a Szatmár.ro januári naptáras háttérképe - terveink szerint pedig további jól sikerült fotói kerülnek majd be a következő hónapokban a háttérképeink közé. A képek különlegessége, hogy azon a csillagok mint hajszálvékony fehér fénycsóvák jelennek meg, ami a Föld mozgásának köszönhető és az idő múlásának a szimbólumai.

Papp Csabát már gyermekkorában vonzotta a művészet, előbb zenélt majd később fedezte fel a Photoshopban rejlő lehetőségeket és azzal együtt a fotózást, fotóművészetet. A gimnázium első évétől kezdődően a fényképezés és képfeldolgozás megszállottja lett, majd Temesvárra ment egyetemre, ahol annak elvégzése után saját fotós vállalkozást indított. Közben képei több nemzetközi fotós magazinban is megfelentek, különböző fotópályázatokon vett részt és kapott díjakat.

A Facebookra készült látványos felvételeket kétféleképpen lehet megvalósítani - tudjuk meg a fotóstól. Az egyik lehetőség a hosszú záridő alkalmazása, a másik pedig a "time stacking" módszer - ő ez utóbbit használta. Papp Csaba sorozata egyedülállónak tekinthető, hiszen bár rengeteg kép készült a természetben hasonló technikával, úgy tűnik városi épületekről hasonló sorozatot még senki nem készített Romániában.

A nemrég felújított Északi Színház épülete

"Hogy egy-egy ilyen fotó elkészüljön, 50-350 fényképfelvételt készítettem. Sok türelemre volt szükség, hiszen hosszú órákat kellett a hideg éjszakában töltenem. Az első este 23 órakor indultam fotózni és hajnali 6 órakor értem haza. A fényképezőgép és az állvány mellett egy nagy adag kávéra is szükségem volt" - mondja mosolyogva Papp. A nyersanyag elkészítését követően jött a munka második része, ami a számítógépes feldolgozás volt. A 30 másodpercenként készül fotókat kellett egymásra helyezni a végeredményhez, ez pedig további 2-3 órát vett igénybe.

Az erdődi vár

Papp Csaba tervei között egy újabb fotósorozat elkészítése is szerepel, amelynek szintén Szatmárnémeti a főszereplője. Ígérete szerint ez is nagyon különleges lesz - már csak egy kis szabadidőre van szüksége a rengeteg eseményfotózás-felkérés mellett, hiszen a fényképezésben ez a szakterülete, a szemet gyönyörködtető éjszakai képek egy kedvtelésből készített projekt részét képezték.

A tervek között egy kiállítás is szerepel, amelyen megmutathatja a nagyközönségnek az eddig készített fotói legjavát - mi pedig bízunk benne, hogy erre mielőbb sor is kerül.

Szatmárnémeti egyik jelképe, a Tűzoltótorony

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: