2017-05-12 09:16:47• hírek • Szatmár.ro

Gyógyszerhiány miatt tiltakozik az egészségügyi személyzet - lehet, hogy meg is oldódott a gond?

A Szatmár Megyei Tanács képviselője szerint szinte már megoldódott a probléma.

Péntek reggel a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház udvarán gyűlt össze az egészségügyi személyzet nagy része, hogy az egészségügyi központban uralkodó állapotok ellen tüntessenek. Elmondásuk szerint ugyanis komoly gyógyszerhiánnyal küzdenek, a különböző osztályokon akár életmentésre alkalmas gyógyszerekből is hiány van. A megmozdulással a céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet erre az áldatlan állapotra.

A megmozduláson az osztályvezető orvosok mellett az ápolók és a kisegítő, nem egészségügyi személyzet is részt vett. 

"A legnagyobb gondunk a gyógyszerek hiánya. Ez pedig nem a pénzhiánynak tudható be, úgy érezzük, hogy valaki szándékosan fékezni próbálja a munkafolyamatot. Ez emberileg és kollegiális szempontból és a lakossággal szemben sem korrekt. Várjuk a megoldást. A menedzsert az osztályvezetők gyűlésre hívták ez ügyben, amin nem jelent meg. Másnap pedig a beszerzési folyamatokra fogta a gondokat. Minket ez nem érdekel, gyógyszerekre van szükségünk. Krízishelyzetek esetében, bármilyen sürgősségi helyzet esetén felhasználható gyógyszerekből van hiány. A helyzet pedig néhány hete igazán aggasztó" - nyilatkozta a sajtónak Mihai Macovei gasztroenterológus szakorvos.

A megyei kórházat működtető Szatmár Megyei Tanács képviselőjétől, Nagy Szabolcs megyemenedzsertől megtudtuk: őket semmilyen formában nem értesítették erről az akcióról. Maga a tiltakozás pedig igen meglepő, hiszen az elmúlt két napban a kórház vezetőivel egyeztettek a bizonyos gyógyszerek hiányából eredeztethető probléma megoldása kapcsán. Csütörtök este pedig sikerült is megoldást találniuk, így már a pénteki nap folyamán javulhat a helyzet a kórházban, a beszerzési osztály, illetve más Szatmár megyei kórházak segítségével.

"Ma (szerk. pénteken) meg is érkezik egy szállítmány gyógyszer" - mondta a Szatmár.ro megkeresésére Nagy Szabolcs. Hozzáfűzte: pontos számokat senki nem tud mondani a kórházban, hogy milyen gyógyszerből mennyi hiányzik. "A csütörtöki gyűlést összegző dokumentumban is szerepel, hogy az orvos-igazgató Dumitru Fanea is elismerte, az orvosok és osztályvezetők részéről nem érkezett a törvény szerinti formátumban igény a gyógyszerbeszerzéssel foglalkozó részlegre" - fűzte hozzá a megyemenedzser.

A már említett csütörtöki gyűlést követően a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház orvos-igazgatója lemondott a tisztségéről.

A tiltakozók a megyei kórház menedzserének a munkájával sem elégedettek, mint a nyilatkozó orvosok elmondták, igen nehézkes a kommunikáció Camilo Costéval, aki alkalmanként igen arrogánsan viselkedik. A szószólók jelezték, hogy nehezen tudnak együtt dolgozni az intézményvezetővel. Coste az év elején vette át a menedzseri tisztséget. A szatmári származású orvos Kolozsváron egy katonai kórházat vezetett már, munkáját pedig igen nagy elismerés övezte.

Már a tiltakozás során felröppent a hír, hogy lemondott tisztségéről a kórházmenedzser, ám ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg.

A helyzetet látva úgy tűnik, a legnagyobb gondot a kommunikáció hiánya jelenti. A megyei tanács képviselőinek ígéretei szerint még a pénteki nap folyamán összeülnek az osztályvezetőkkel, hogy tisztázódjon a helyzet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: