2010-11-17 14:15:23• hírek • Szatmár.ro

Gyógyszerfogyasztás: csak felelősségteljesen

November 18-án rendezik meg Romániában is az "Európai Antibiotikum Nap a felelős gyógyszerfogyasztásért" Európai Antibiotikum Napot, amely a felelős gyógyszerfogyasztásra hívja fel a figyelmet - tájékoztatott a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság.

Az Európai Unió kezdeményezésére 2010. november 18-án rendezik meg a harmadik Európai Antibiotikum Napot az uniós tagállamokban. Ezen a napon az antibiotikumok helyes alkalmazásának szükségességére figyelmeztetnek a szakemberek. A felelősségteljes gyógyszerfogyasztásra azért kell odafigyelnünk, hogy hosszú távon megőrizzük az antibiotikumok hatékonyságát.

Bár régóta ismert gyógyszerekről van szó, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sokan nem rendelkeznek elegendő ismerettel arról, hogy milyen esetekben és hogyan fejtik ki gyógyító hatásukat az antibiotikumok. Ez lehet az oka annak, hogy napjainkban sokan a szélsőségeket képviselik az antibiotikum szedés tekintetében. Vannak, akik olyankor is antibiotikumot kérnek orvosuktól, amikor arra nem lenne szükség (például vírusos eredetű fertőzések, mint az influenza esetében). Mások viszont teljes mértékben elzárkóznak az antibiotikum szedéstől. Egyik hozzáállás sem helytálló - tájékoztattak a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság szakemberei.

Az orvosok véleménye szerint a rendszeres antibiotikum-adagolástól a baktériumok egy úgynevezett rezisztenciára tesznek szert, és már nem fognak reagálni a szokványos antibiotikumokra. Adott esetben előfordulhat az, hogy a legerősebb antibiotikumokra sem lesznek érzékenyek.

Az antibiotikumok hatásosságának megőrzése azonban mindenki felelőssége. A felelősségteljes antibiotikum alkalmazás segíthet visszafordítni az antimikróbás rezisztencia növekvő trendjeit és megőrzi az antibiotikum hatékonyságát a jövő generációi számára. Ezért, helyénvaló tájékoztatni a lakosságot, az egészségügyi dolgozókat és a beteg-, idős-, gyermekgondozókat, hogy mikor és hogyan alkalmazzák felelősségteljesen az antibiotikumokat.


A felelősségteljes gyógyszerfogyasztásra hívják fel a figyelmet
A felelősségteljes gyógyszerfogyasztásra hívják fel a figyelmet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: