2006-07-22 11:55:49• hírek • Szatmár.ro

Gyógymódok leégésre

kA leégést, okosan és kényelmesen meg tudjuk előzni, vitaminokkal és natúr módszerekkel
A leégést, okos viselkedésünkkel meg tudjuk előzni. Ha kisgyermek korunkban minél kevesebb ideig tartózkodunk leégésig a napon, felnőtt korban annál kevésbé leszünk hajlamosak a leégésre. A legelső dolog, amit tegyünk a leégés megelőzése. A táplálkozásunkra való odafigyelés is könnyítheti. Ha már nem sikerült megelőznünk és bekövetkezett a legrosszabb, vagyis vörös rákként sivalkodunk a legpuhább lepedőnkön, kövessük Margit néni tanácsait!

Megelőzés vitaminokkal

A napfény és az ibolyántúli sugárzás reaktív oxigénfajok kialakulását idézi elo a borben, ami fotooxidatív károsodást okoz, mint a leégés (erythema), a bor korai öregedése és a borrák. Mivel a betakarotin és a tokoferolok (E-vitamin) hatékonyan pusztítják a reaktív oxigént, az ember azt hihetné, hogy ezen antioxidánsok szedése csökkenti a fotooxidatív károsodás kockázatát. A Heinrich Heine Egyetem kutatói a közlemúltban azt jelentették, hogy valóban ez a helyzet. Kísérletükben 20 egészséges, fehér boru és napra érzékeny alany vett részt. A résztvevoket véletlenszeruen választották két csoportra. Az ultraibolya sugárzásnak kitett bor leégésének nagyságát mérve megállapították a kutatók, hogy a leégéssel szembeni ellenállóképesség mindekét csoportnál jelentosen növekedett 12 hét elteltével. A védohatás a 2. csoportban volt a legnagyobb és megfelelt egy 3.0-ás fényvédo faktornak. Az 1. csoportban 2,4-es faktor volt az elérheto védelem. A kutatók megállapítják, hogy a betakarotin és E-vitamin perorális alkalmazása hatékonyan csökkenti az UV-fényre való érzékenységet

Megelőzés natúr módszerekkel

Mivel nem vagyunk egyformák, máshogy reagálunk a napsugárzásra is. Az UVA (mély károsodást okozó, a nem melegítő, de mélyen a bőrbe hatoló sugarak, melyek visszafordíthatatlan károkat okoznak.) és az UVB (A leégésért felelős forró sugarak) sugarakkal szemben bőrünk rendelkezik bizonos természetes védekező mechanizmusokkal: a bőr lebarnul, a felső hámréteg megvastagszik, a sejtek regenerálódnak. Ez az eszközrendszer a naptőke, ahogy a bőrgyógyászok nevezik. Ha ez a tőkénk elfogy a védekező képességünk kimerül.

10 pont a naptőkénk megóvásáért:

ˇ Napozzunk keveset, főleg reggel, és este.
ˇ Használjunk magas faktorszámú, vagyis legalább 12-es, vagy annál nagyobb napozószereket.
ˇ Ellenőrizzük, hogy a napozószer az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújt-e?
ˇ Rágjunk sok répát, együnk sok gyümölcsöt.
ˇ Igyunk természetes folyadékokat, ásványvizet.
ˇ Nap közben ne együnk tejes fagylaltokat, csak víz alapúakat.
ˇ Ne napozzunk sminkben.
ˇ A félárnyékban, sportolás közben jobban lehet barnulni, mint a tűző napon fekve!
ˇ A laza szövésű ruhák alatt is barnulhatunk!
ˇ Napon viseljünk kalapot, sapkát, kendőt.

Ha már leégtél, figyelj Margit nénire!
A régi időkben a fehér bőrű emberek ugyanúgy leégtek a földeken, csak kevesebb figyelmet fordítottak rá, mert nem volt divat barnának lenni. Inkább a tüneti kezelést részesítették előnyben, és naptól védő ruházatot hordtak, amikor csak lehetett. Népi praktikák a leégés ellen:
A tejföl, (joghurt) a leégett bőrre felkenve, és egy tiszta lepedővel beburkolva megnyugtatja, hűsíti a bőrt. A tejfölös kezelést az erős bőrpírra is javasoljuk. A langyos, vagy meleg vizes zuhanyozás - bár kissé fájdalmas eleinte - szintén segít a bőrnek visszanyerni természetes barna színét. Régen nem naptejet, hanem egyszerű sört használtak a napégés elkerülésére. A sörben olyan vitaminok és enzimek találhatók, amik megelőzik az erős leégést, ám nincs bennük UVA és UVB szűrő, és alkohol tartalma miatt szárítja is a bőrt, így nem javasoljuk napozáshoz. harmonet

Vokony Nándor
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: