2006-12-17 14:54:32• hírek • Kis Csilla

Asztma

kep.dohanyA rendszeresen dohányzó serdülők körében magas az asztma kialakulásának kockázata

Az első lépések, az első szavak, az első nap az iskolában, az első buli, majd az első szál cigi. A fiatalok igen nagy százaléka élete során, ha nem is válik függővé, de ha többször nem is, egyszer biztosan rágyújt. A rendszeresen dohányzó serdülők körében azonban jóval magasabb az asztma kialakulásának kockázata, mint füstmentes életet élő társaiknál.

Az asztma, a légutak gyulladásos megbetegedése, melynek megjelenésében fontos szerepet játszik a dohányfüst, mely nagyban elősegíti a betegség kialakulását. Az összefüggést kutató eddigi vizsgálatok főként a felnőtt korcsoport tagjaira irányultak. Az ő esetükben azonban sokszor nehéz elkülöníteni a hosszú évek dohányzása okozta tüdőtágulat, vagy épp krónikus bronchitis tüneteit az asztma kórképétől.

A University of Southern California kutatóorvosai éppen ezért 2.609, 8 és 15 év közötti, asztmás tünetektől mentes gyermek részvételével végezték el vizsgálatukat. Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy a korosztály rendszeresen dohányzó tagjainál négyszeresére nőtt annak esélye, hogy 8 éven belül asztmás megbetegedés alakuljon ki náluk.

Azon gyermekek különösen fogékonyak a betegség megjelenésére, akik méhen belüli életük során is ki voltak téve a dohányzás egészségkárosító hatásának. Az ő esetükben az asztma kockázata –szemben a korábbi négyszeres mértékkel- már kilencszeresére nőtt. E szerint az anya terhesség alatti dohányzása a magzat tüdejét egyértelműen sérülékenyebbé teszi, így pedig a gyermek későbbi dohányzása nagyobb károsító hatással bír.

A kutatók különösen fontosnak tartják felhívni a fiatalok, kezelőorvosok, szakemberek figyelmét a fiatalok dohányzása és az asztma közti összefüggésre. A dohányfüst károsító hatása a tüdő daganatos megbetegedése, szív,- és érrendszeri problémák - rendszerint hosszú idő eltete után jelentkezik.

A hír alapjául a „Smoking may boost teens' asthma risk” cikk szolgált. gondola

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: