2010-04-16 12:32:58• hírek • Tóth Klarissz

Gyógyító ibolya

„Gyere velem az erdőbe kék ibolyát szedni", szól a magyar nóta kezdősora. Gyermekkorában szinte minden csöppség előszeretettel szedte és szagolgatta a tavasszal elsők között virágzó „Viola odoratat".

A bájos ibolya, vénuszvirág közismertebb nevén „ibolya" Ázsiában és Európában őshonos évelő növény, mezőkön, erdőkben és kertekben jellegzetes kellemes illata révén könnyen fellelhető. A hozzávetőleg 1000 fajjal rendelkező ibolyafélék népes családjába tartozik, márciustól-májusig virágzik. Egy antik mítoszból eredeztethetően, az ibolya a szerelem, a termékenység, az ártatlanság és a szerénység jelképe. Akinek ibolyát ajándékoznak, annak virágnyelven a következőt üzenik: tiszta vonzalommal becsüllek mindenekfölött!

Felhasználása

Virágából állítják elő a világ egyik legdrágább illóolaját. Üdítőitalok, koktélok, szirupok, likőrök, saláták, édességek, sütemények ízesítésére és díszítésére egyaránt alkalmas. Virágát és levelét elsősorban forrázatok és gyógyteák készítéséhez használják. A- és C-vitaminban gazdag hatóanyagai miatt bőrnedvesítő és hidratáló arckrémek alapjául is szolgál, a kozmetikai iparon belül pedig parfümök népszerű alkotóeleme.

Gyógyhatásai

Az ibolyából készült tea felső-légúti megbetegedés, megfázás, köhögés, fejfájás, székrekedés, álmatlanság, reumatikus betegségek, emésztési problémák, idegesség kezelésre és a panaszok enyhítésére rendkívül hasznos. Az egyik legjobb izzasztószer, lázcsillapító, vértisztító és idegnyugtató egyben. Nem véletlen, hogy Indiában a mandulagyulladás leghatásosabb természetes gyógyszereként tartják számon. A legfrissebb kutatások szerint, magas antioxidánstartalmának köszönhetően egyes daganatos betegségek megelőzésére is alkalmas.


Az ibolya a szerelem, a termékenység, az ártatlanság és a szerénység jelképe

Az ibolya a szerelem, a termékenység, az ártatlanság és a szerénység jelképe


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: