2009-07-26 14:45:17• hírek • MTI

Gyógyászati okostelefon

Elsősorban az egészségügyi létesítményektől távolabb fekvő vidéki körzetek, illetve harmadik világbeli, gyengébben ellátott térségek orvosait, betegeit segítheti az a mobiltelefonra szerelhető, olcsó, de korszerű mikroszkóp, amelyet a Kaliforniai Egyetem kutatói fejlesztettek ki Berkeleyben.

Mint arról a Massachusettsi Műszaki Egyetem által kiadott Technology Review beszámolt (http://www.technologyreview.com/biomedicine/23059/), a legújabb okostelefon-kiegészítő speciális fluoreszkáló képalkotó eljárással képes olyan betegségek kórokozóinak a kimutatására, mint a tuberkolózis vagy a malária.

A műszert, amely a Cellscope nevet kapta, az egyetem optikai fakultása projektjének keretében fejlesztették ki. Az új eszközzel felszerelt mobiltelefon alkalmas a vér- és köpetminták egyszerű elemzésére, illetve a minták továbbítására alaposabb analízis céljából.

Az okostelefonra egy különleges pánt segítségével felerősíthető, csőszerű kiegészítő ugyanolyan elvek szerint működik, mint egy hagyományos mikroszkóp, számos lencse segítségével nagyítja fel a mikroszkopikus metszeten vizsgált vér- és köpetmintákat. A vizsgálathoz szükséges fényforrást beépítették az eszközbe, akárcsak a megvilágított mintán található baktériumokat azonosító automatikus szoftvert. A képet továbbítani lehet a készüléken felhívott orvosokhoz a diagnózis gyors megállapítása érdekében.

Aydogan Ozcan, a projekt egyik vezetője elmondta a Technology Review munkatársának, hogy a módszer értékes segítséget jelenthet a világ minden olyan pontján, ahol nem megfelelő vagy távoli az egészségügyi infrastruktúra. A szakember és munkatársai most az eszköz tökéletesítésén dolgoznak: a külön objektívek nélküli mobiltelefonos változatot szeretnék létrehozni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: