2010-02-21 14:58:18• hírek • MTI

Gyilkosságra utasított az elnök

Brit lap szerint Netanjahu hagyta jóvá a rajtaütést.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyesen hagyta jóvá a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik magas rangú tagjának dubaji meggyilkolását - írta saját vizsgálatára hivatkozva a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap feltáró riportja szerint Netanjahu január elején felkereste az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tel-avivi központját, ahol Meir Dagan, az ügynökség vezetője tájékoztatta a készülő merényletről. A találkozón részt vett a rajtaütésre kijelölt osztag néhány tagja is.

A kormányfő, akinek személyes felelősségi körébe tartozik az ilyen műveletek végső engedélyezése, jóváhagyta az akciót - áll az írásban.

Mahmúd Abder-Raúf el-Mabhúhot január 20-án, dubaji szállodai szobájában ölték meg; a hivatalos gyanú szerint a tettesek hamis nyugat-európai útlevelekkel utaztak be az emírségbe.

A The Sunday Times "a Moszadot ismerő forrásokat" idézve azt írta: a szolgálat hírszerzési értesülést kapott arról, hogy Mabhúh Dubajba készül, és arra gyanakodott, hogy a Hamász-tisztviselő onnan Iránba akar tovább utazni, fegyvervásárlás céljával. A gyanú szerint a fegyverszállítmány célpontja a gázai övezet lett volna.

A brit lap forrásai szerint Mabhúh január 19-én, Damaszkuszból utazott Dubajba az Emirates légitársaság járatán. A gép felszállását a Moszad egy ügynöke a repülőtér mellől figyelte, és - miután repülőtéri informátorától tudta, hogy a Hamász-tisztviselő beszállt a repülőgépbe - üzenetet küldött a már Dubajban tartózkodó osztagnak, hogy Mabhúh úton van.

A The Sunday Times szerint azonban a Moszadot "igen kínos" helyzetbe hozta, hogy kiderült: az osztag tagjai brit, francia, német és ír állampolgárok személyes adatait felhasználva utaztak be Dubajba. A lap az ügynökséghez "közel álló forrásokból" úgy értesült, hogy a Moszad az ügy nyomán kibontakozó diplomáciai botrány közepette felfüggesztette hasonló műveleteit a Közel-Keleten, elsősorban azért, mert tart attól, hogy a biztonsági ellenőrzések szigorítása miatt ügynökei fokozott veszélynek vannak kitéve. Dagan pozíciója is kérdésessé vált - írta a brit vasárnapi lap.

A dubaji rendőrség tájékoztatása szerint tizenegy, európai útlevéllel utazó személy vett részt Mabhúh meggyilkolásában; a felhasznált útlevelek közül hat brit volt.

A brit külügyminisztérium a minap bejelentette: a bűnszövetkezetek által elkövetett súlyos cselekmények feltárására létrehozott brit hatóság - Serious Organised Crime Agency (SOCA) - vezetésével bűnügyi vizsgálat kezdődött az incidens hátterének kiderítésére.

A SOCA máris közölte: a dubaji hatóságok által bemutatott brit útlevelekben a fotók és az aláírások nem egyeznek azokkal, amelyek a Nagy-Britanniában kibocsátott valódi útlevelekben szerepelnek.

Azok a britek, akiknek nevei az útlevelekben szerepelnek, maguk is cáfolták, hogy bármi részük lett volna a rajtaütésben. Az érintettek kettős brit-izraeli állampolgárok, és többen közülük Izraelben élnek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: