2013-10-07 12:38:36• hírek • Szatmár.ro

Gyertyát gyújtottak a társulat eltávozott tagjaiért

A Harag György Színtársulat egykori tagjainak gálaműsorát rendezték meg vasárnap este.

Programokban bővelkedett a Harag György Színtársulat alapításának 60. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat utolsó napja. Vasárnap filmvetítéssel kezdődtek a programok: az 1974-ben játszott zenés komédiát, a Rút Kiskacsát vetítették le az Ács Alajos Stúdióteremben.

A folytatásban szintén a Stúdióterem volt a helyszíne a rendezvényeknek. Előbb Csirák Csaba könyvbemutatójára került sor - a két kötetes, több mint 1200 oldalas alkotás a Harag György Társulat 60 éves történetét öleli fel. A részletes, rengeteg információt tartalmazó két kötetre és Csirák Csabára méltán lehet büszke a szatmári közönség - valószínűleg Erdélyben még egyetlen társulat sem büszkélkedhet ehhez hasonló alkotással. A könyvbemutatót kerekasztal-beszélgetés követte, amelyen a társulat egykori tagjai felelevenítették a régi emlékeket.

Vasárnap 19 órakor vette kezdetét a gálaműsor, amelynek Kovács Levente egyetemi tanár volt a rendezője. A műsorban a szatmári közönség viszontláthata az Északi Színház színpadán Soós Angélát, András Gyulát, Mezei Máriát, Boér Ferencet és Fülöp Zoltánt is. Méhes Kati a műsor keretében felolvasta azoknak a meghívottaknak az üzeneteit is, akik valamilyen oknál fogva nem judtak jelen lenni az ünnepi hétvége eseményein.

Lábdobogással tiltakoztak

A gálaműsoron belül a műsorvezető Kovács Levente kezdeményezésére a nézők, volt és jelenlegi színészek együtt tiltakoztak a szatmári kultúra elhanyagolása, az ünneplés mostoha körülményei ellen. Egy perces néma lábdobogással jelezték a rendezvénysorozat legfontosabb eseményeit fűtés nélkül hagyó városvezetésnek, ez így nem mehet tovább!

A rendezvény keretében több egykori színészt is beemeltek a Harag György színtársulat örökös tagjai közé - András Gyulát is, aki több évtizeden keresztül volt a társulat tagja és a társulatból vonult nyugdíjba is. Hasonló elismerésben részesült továbbá Bartis Ildikó, Boér Ferenc, Znorovszky Ildikó, Kisfalussy Bálint valamint post mortem megkapta az elismerést néhány további tag is.

A napot gyertyagyújtás zárta: az Északi Színház előtt 30 portrét helyeztek el, olyan színészekét, akik meghatározó egyéniségei voltak a társulatnak, de más nincsenek közöttünk. A közönség a portrék előtt helyezhette el az emlékezés mécseseit.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: