2015-05-19 08:01:28• hírek • Szatmár.ro

Gyertyát gyújtottak a holokauszt áldozatainak emlékére

A Harag György Társulat háromnapos rendezvénysorozattal emlékszik meg a holokauszt áldozataira. Hétfőn késő délután Végh Balázs Béla és Csirák Csaba tartott előadást, majd egy igazán megrázó színházi előadás követezett. A napot a közös gyertyagyújtás zárta - ezzel is megemlékezve a szörnyű események színész-áldozataira.

A Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében 17.45-től Dr. Végh Balázs Béla egyetemi docens, irodalomtörténész tartott előadást Radnóti és Veresmart Fanni naplójában címmel. Naplóbejegyzések segítségével nyerhettünk betekintést Radnóti Miklós és felesége kapcsolatába, de a költő munkaszolgálatban töltött életébe is.

Csirák Csaba helytörténész-színháztörténész is előadást tartott Egy színésznő útja Szatmárnémetiből Holonig címmel. Ebben Wohl Katalin egykori szatmári színésznő pályáját, életét mutatta be.

A nagyváradi Szigligeti Színház egy kortárs lengyel drámaíró, Tadeusz Słobodzianek darabját játszotta. Az A mi osztályunk című dráma egy zsidó és lengyel diákokból álló osztályközösség érettségi találkozóját mutatta be, amelyen megelevenedtek a
háború traumatikus emlékei. A közönség állva tapsolta meg a darab végén a művészeket.

Az előadást követően a szakszervezetem Művelődési Háza előtt a nézők és színészek együtt gyújtottak gyertyát a holokauszt áldozatainak emlékére.

A rendezvénysorozat további programja:

Május 19.

15:00 - zsinagógalátogatás - a Várdomb (Decebal) utcai zsinagógában Décsei Miklós, a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség vezetője kalauzolja az érdeklődőket

Május 20.

19:00 - Szakszervezetek Művelődési Háza, Szatmárnémeti, nagyterem: Hanna Azoulay Hasfari: Yom Kippur (rendező: Eugen Gyémánt) - a Szatmárnémeti Északi Színház román társulatának előadása. Az előadás előtt Décsei Miklós, a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség vezetője emlékezik meg a Holokauszt szatmári áldozatairól.

 

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: