2009-10-14 17:07:10• hírek • Parajdi Andrea

Betegek már vannak, oltóanyag még nincs

Amilyen gyorsan megérkeztek a mínuszok, olyan gyorsan emelkedett a légúti megbetegedések száma is a megyében. Jelenleg influenza elleni oltóanyagot még nem igényelhetünk, azonban vannak olyan megelőzési javaslatok, amelyeket mindenképpen érdemes számításba venni.

Megháromszorozódott a légúti megbetegedések száma az elmúlt hetekben -tájékoztatta lapunkat Dr. Láng László, a West Medica Klinika vezetője, aki szerint két tényező is komolyan befolyásolja a betegforgalom robbanásszerű emelkedését. Amellett, hogy a hideg időben a szervezet jobban ki van téve a megfázás lehetőségének, s ilyenkor az immunrendszer ellenállóképessége is csökken, azt is figyelembe kell venni, hogy az oktatás megkezdésével is rendszerint növekszik a megbetegedések száma, hiszen köztudott, hogy közösségben sokkal könnyebben elkaphatjuk a fertőzéseket.

-Az elmúlt hetekben javarészt vírusos megbetegedésekkel találkoztunk, amelyeknek hét-tíz nap a gyógyulási periódusuk. Ritkább esetekben szövődmények is felléptek, a megfázás ugyanis átmehet egy vírusos tüdőgyulladásba, vagy bakteriálisan is elfertőződhet s így gennyes légcsőhurut, mandula vagy tüdőgyulladás alakulhat ki, amelyek mindenképpen kezelést igényelnek - mondja a háziorvos, aki szerint ha két-három napon belül nem múlnak el a megfázás tünetei érdemes orvoshoz fordulni, főleg ha már a fertőzés mélyebb légutakra terelődött s a megbetegedéssel köhögés és váladékozás is fellépett. Ezekben az esetekben csak orvosi segítséggel lehet a betegség kezeléséhez leginkább megfelelő antibiotikumot kiválasztani.

Ebben az időszakban érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt ugyanis az influenza elleni oltóanyagok az Egészségügyi Minisztérium ígérete szerint október végére érkeznek meg. A vakcinák védelmét első körben a krónikus betegségekben szenvedők, az egészségügyi dolgozók, és különböző közösségekben dolgozók élvezhetik. A lakosság hozzávetőlegesen november közepétől, esetleg december elejétől igényelheti háziorvosánál az influenza elleni védőoltást - mondja Dr. Láng László háziorvos. Vélhetően december elejétől a H1N1 vírustörzs elleni oltóanyagok is elérhetők lesznek megyénkben.

Az oltóanyagon kívül az életmódunk is előnyösen befolyásolhatja a megbetegedések kockázatát. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a megfázás okozta levert érzést, és a kellemetlen lázat. Érdemes kerülni a zsúfolt helyeket, ugyanis elegendő egy beteg tüsszentése is ahhoz, hogy milliónyi baktérium kerüljön a levegőbe, és másoknál is fertőzést okozzon. Ajánlott minél sűrűbben kezet mosni, illetve zárt helyiségekben szellőztetni.

Emellett az immunrendszer támogatására is külön oda kell figyelni, vitamindús táplálkozással és rendszeres testedzéssel növelhetjük a szervezet ellenállóképességét. Semmiképpen sem szabad bezárkózni a hideg elől, ugyanis a szervezet egészséges működéséhez szükség van a friss levegőre és a folyamatos mozgásra. Dr. Láng László háziorvos elmondása szerint immunerősítőként természetes gyógynövénykivonatot is használhatunk: a kasvirág (Echinacea) különböző készítményeit nem csak megelőzéskor, hanem meglévő tünetek kezelésekor is alkalmazhatjuk.


 megháromszorozódott a légúti megbetegedések száma az elmúlt hetekbenMegháromszorozódott a légúti megbetegedések száma az elmúlt hetekben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: