2014-11-08 12:51:37• hírek • Kocsis Zoltán

Gyertya helyett fákat ültetett az EKE

Gyertya helyett fákat ültettek az Erdélyi Kárpát-Egyesület Szatmári fiókjának tagjai szombat délelőtt Szatmárnémetiben, az 17-es lakónegyed parkjában. Az egyesület tagjai úgy döntöttek, így ünnepelik meg a fiók születésének 20. évfordulóját.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület 1891-ben alakult Kolozsváron. A kommunista rendszerben az állami turisztikai hivatalba volta kénytelen beolvadni, ám a rendszerváltás után, már 1990 februárjában újraalakult. Szatmár megyében négy évvel később, 1994-ben hívták életre lelkes természetbarátok.

Az esemény huszadik évfordulóján az EKE úgy döntött, húsz fát adományoz Szatmárnémeti városának, amelyet valamely közterületre ültetnek el. A polgármesteri hivatallal egyeztetve végül a 17-es lakótelep parkjára, az ún. UFO-parkra esett a választás.

Az egyesület saját költségén vásárolt húsz platánfát a tagok szombat délelőtt ültették el. Az első fa elültetésében segítő kezet nyújtott Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármestere is. Vele ellentétben Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője, vagy Fazekas Lóránd, a Román Madártani Egyesület Szatmári Fiókjának elnöke az összes fa plántálásában részt vett.

„Nem követtük el azt a hibát, mint száz éve a Kossuth-kertben, hogy túl közel ültessük a fákat egymáshoz. Ilyen körülmények között szép nagy lombjuk lesz majd. Csak maradjanak meg. A platán szívós, ellenálló fa, ám nyáron, ha szárazság lesz, igyekszünk majd locsolgatni őket", mondta Márk Nagy János igazgató.

Az UFO-park mesterséges dombocskái között-mellett tehát szombattól húsz új platánfa állít emléket az szatmári EKE húsz éves születésnapjának. Remélhetőleg a pompás fák ékességei lesznek a tortát helyettesítő parknak. Olyan ékességei, amelynek gyerekeink-unokáink örülhetnek majd igazán. Ahhoz azonban, hogy ez így legyen, van egy komoly feltétele: nekünk kell vigyáznunk a fákra, mert nekünk kell vigyáznunk gyerekeink jövőjére is.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: