2021-10-06 13:01:51• hírek • Szatmár.ro

Gyertek tanulni! Népi hangszer- és énekoktatást indít a Borókagyökér Egyesület

Október 10-étől kezdődően népi hangszer és népi ének oktatással várja az érdeklődőket a Borókagyökér Egyesület.

A képzéssorozat célja, hogy az érdeklődők a népzene képzett és avatott előadójává váljanak, elsősorban az időszakosan megszervezésre kerülő táncházak állandó előadóiként. Minderről Szejke Judit az egyesület vezetője tájékoztatta szerkesztőségünket.

Elmondta, évről évre gondot jelent álladó zenekarokat találni a rendszeres táncházszervezéshez, éppen ezért gyakran éppen azon múlik, hogy meg lehet-e tartani egy-egy ilyen eseményt, hogy sikerül-e népzenei együttest hívni vagy sem.


„Mivel nincs egyetlen népzenei együttes sem Szatmár megyében, amikor táncházat akarunk szervezni, mindig külső segítségért kell folyamodnunk. Legtöbbször a nagyváradi Soroglya zenekar jön el, de ők sem mindig érnek rá, így gyakran a zenén áll vagy bukik egy-egy rendezvény megszervezése. Mivel hiány van a népi zenekarokból, úgy döntöttünk, pályázunk egy ilyen jellegű oktatás finanszírozásra, melynek egy részét a Csoóri Sándor Alap fogja finanszírozni. Így indítunk el egy képzéssorozatot, melynek október 10-én, vasárnap délután 14 órától lenne az első alkalma” – magyarázta az egyesületvezető.

Elmondta azt is, az első alkalom még nem az oktatásról fog szólni, sokkal inkább csak ismerkedés, az oktatók és az érdeklődők találkozása, mely során fel lehet majd mérni, mégis milyen milyen korosztályú és képzettségi szinttel rendelkező személyek vennének részt szívesen a tanulásban.

A képzéssorozat során vonós-, pengetős-, ütős- és fúvóshangszer, valamint tárogató oktatás is lesz, igény esetén pedig népi éneket is van ki oktasson.

Az érdeklődők az találkozó Facebook-eseményét követve jelezhetik részvételi szándékukat, de akár előzetes regisztráció nélkül is ellátogathatnak a vasárnapi összejövetelre.

Az oktatók: Dallos Levente a Soroglya zenekar és a Nagyvárad Táncegyüttes prímása, a Csillagocska Alapítvány zenei vezetője. Segítségére Dimény Eszter lesz, aki népi éneket fog tanítani a diákoknak, ő a Soroglya zenekar énekese és a Csillagocska Alapítvány népdalénekese és -tanára és néptáncoktatója. Ugyanakkor a jelentkezők számától függően segítségére lesz a Soroglya zenekar néhány tagja is (Bartalis Botond - cimbalom, Vincze Zoltán - bőgő, Bacsó László – brácsa). Tárogatóoktatással Zágoni Szabó Mihály fog fogalkozni.


Helyszín: Borókagyökér Egyesület Bútorfestő műhelye.

A Magyar Kormány támogatásával az oktatás résztámogatója a Csoóri Sándor Alap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: