2011-08-31 15:08:59• hírek • Szatmár.ro

Gyermekünk előbb utóbb megérik a szobatisztaságra

A szobatisztaság kialakulásának időpontja általában nagyon foglalkoztatja a kisgyerekes szülőket. Sok esetben a gyereket már nagyon korán, akár már hat hónapos korában bilire ültetik, vagy ha akkor még nem, egyéves kor körül kezdenek a bilivel próbálkozni. Mások akkor kezdenek aggódni, ha a kisgyerek még kétéves korában sem szeretne bilizni - véli Gödri Réka gyermeknevelési tanácsadó.

Fontos lenne, hogy minden szülő ismerje a szobatisztaság kialakulásának mechanizmusát, feltételeit, és ennek megfelelően viszonyuljon a kérdéshez. A szobatisztaság tulajdonképpen nem más, mint az a képesség, hogy a gyerek tudatosan ellenőrizni, irányítani tudja vizelési, székelési ingerét, akaratlagosan szabályozni tudja záróizmait. Másrészt, az is fontos, hogy a gyerek értelmileg annyira fejlett legyen, hogy megértse, mit kívánnak tőle a szülei. E két fenti állításból pedig nyilvánvaló, hogy a hat hónapos gyerek, vagy akár az egyéves, nem érett még a szobatisztaságra.

A szobatisztaságra való nevelést elég a második születésnap környékén elkezdeni. Igyekezzünk, hogy ez egy minél természetesebb, majdnem magától végbemenő folyamat legyen, ne okozzunk fölösleges szorongást a gyereknek, és nekünk se legyen ez stresszforrás.

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy legtöbb esetben a szobatisztaság kialakulása nem megy egyik napról a másikra, hanem egy hosszabb folyamat. Ezért ne büntessük a gyereket, és ne is kérdezgessük egész nap, hogy kell-e WC-re mennie, és főleg, ne ültessük órák hosszat a bilin, valamiféle eredményt várva. Ne alázzuk meg, ne szégyenítsük meg a gyermeket, ha időnként elfelejt szólni, vagy későn szól, hogy biliznie kell.

A nappali szobatisztaság általában a második és harmadik életév között alakul ki, az éjszakai pedig sok esetben ennél később. Ha időközben nagy változás történik a kisgyermek vagy családja életében (kistestvér születése, válás, haláleset, egyéb trauma), visszaesésekre is lehet számítani.

Hogyan is kezdjünk hozzá?

- magyarázzuk el a gyermeknek, hogy mit is várunk tőle
-mutassuk meg neki a bilit, lássa, hogy hogyan használjuk a WC-t- adjunk neki lehetőséget arra, hogy válasszon a bili és a WC között. Vehetünk WC szűkítőt is.
-segíthet, ha mosható pelenkát használunk, mert abban jobban érzi a nedvességet, könnyebben tudatosulhat benne, hogy mi is történik amikor bevizel
-nyáron az udvaron akár egész nap pelenka nélkül hagyhatjuk
-próbáljuk meg pelenka nélkül vagy leszoktató pelenkában járatni otthon
-olvashatunk együtt a témáról szóló, kisgyermekeknek írt könyveket (pl. Alona Frankel, Bilikönyv)
-adjunk rá bugyit

Bizonyosak lehetünk benne, hogy kisgyermekünk előbb-utóbb megérik a szobatisztaságra, addig pedig legyünk türelmesek, és őrizzük meg humorérzékünket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: