2011-07-08 15:03:28• hírek • MTI

Gyermekrablóktól retteg Románia

A bukaresti ambulanciák több alkalmazottját érte támadás az elmúlt napokban, miután az interneten hamis információk terjedtek el arról, hogy ezeken a helyeken állítólag elrabolt gyermekeket szervdonorként használnak fel; a vádat pénteken a bukaresti rendőrség hivatalosan is cáfolta.

Alice Grasu, a Bukaresti Ambulancia orvos-koordinátora pénteken a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: az egészségügyi intézmény dolgozói egyre nehezebben tudják elvégezni a szervátültetéssel járó életmentő munkájukat, mivel alkalmazottaikat az utóbbi napokban fizikailag bántalmazták. Mindez annak a hisztériának tulajdonítható, amelyet az interneten, majd egyes médiumok híradásaiban megjelent - az orvos-koordinátor szerint hamis - információk terjedése váltott ki.

A világhálón ugyanis különféle személyek olyan "értesülései" láttak napvilágot, amelyek szerint "álambulanciák" gyermekeket rabolnak, hogy szervdonorként használják fel őket. Miután egyes médiaszervek is "ráharaptak" erre a témára, a fővárosban az ügy felkavarta a kedélyeket. Annyira, hogy az elmúlt napokban - mint arról Grasu beszámolt - Bukarest hét vagy nyolc kerületében is kövekkel támadtak az ambulanciákra, az ott dolgozó személyzet számos tagját pedig bántalmazták.

Vasile Viorel bukaresti rendőrfőkapitány pénteki sajtókonferenciáján határozottan kijelentette: a fővárosban semmiféle gyermekrablásról nem érkezett feljelentés, az interneten terjedő információk pedig hamisak. A főkapitány leszögezte: az otthonról eltűnt gyermekeket mind megtalálták az elmúlt időszakban. Kiderült, hogy valamennyien szándékosan szöktek el otthonról. 

A rendőrség óva intette a médiát attól, hogy effajta híreszteléseknek helyet adjon híradásaiban, ezzel fokozva a pánikot. Az utóbbi időben sokan kaptak olyan "üzeneteket", amelyekben ismeretlen feladók felhívták a figyelmüket: vigyázzanak, mert szervdonorként felhasználandó gyermekeket rabolnak. E hisztérikus légkört jól jellemzi, hogy csütörtökön este megvertek egy férfit a bukaresti utcán. Véletlenül ugyanis egy gyermek közelében tartózkodott, amikor egy utcai árus azt kiabálta: "Vigyázz, gyermekrabló!".

A rendőrfőkapitány jelezte: meg fogják vizsgálni a híresztelés forrását, és ha kiderül, hogy szándékos rémhírterjesztésről van szó, azt bűncselekményként fogják kezelni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: