2012-02-29 09:19:31• hírek • Póti Orsolya

Gyermekpszichiátriai szakrendelés a Korall Klinikán

A Szatmárnémeti Korall Klinikán a több mint harminc szakrendelés mellett januárban gyermekpszichiátriai vizsgálat és kezelés indult. A magatartási- és tanulási problémákkal és más pszichés betegségekkel küzdő gyerekeket, serdülőket és családokat Dr. Tallián Krisztián gyermekpszichiáter várja.

A szakmai körökben köztudott az a tény, hogy növekvőben van a magatartászavaros, hiperaktív, érzelmi zavaros és az autista gyerekek, illetve a depresszióval küszködő serdülők száma. Mindez elsősorban annak tudható be, hogy egyre könnyebb a pszichés betegségek diagnosztizálása.

A gyermekek lelki problémái gyakran rejtve maradnak, ezért különleges figyelmet igényelnek. A gyermekpszichiátria által nyújtott eszközökkel hatékonyan lehet segíteni a különféle problémákon.

„Kis pácienseink 70-80 százaléka viselkedési és magatartásbeli problémákkal küszködik. Ezek közé tartozik a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar, közismertebb nevén az ADHD, mely igen gyakori manapság, talán azért is mert könnyebben diagnosztizáljuk, ugyanakkor a felgyorsult életritmus, a fokozódó stressz, a túlterheltség jelentősen befolyásolja a gyermekek lelkiállapotát. A gyermekek izgatottabbá válnak, és ez előhozza a problémákat." - véli Dr. Tallián Krisztián, a Korall Klinika gyermekpszichiátere.

Dr. Tallián Krisztián tanulmányait 1998-ban végezte a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen, gyermekpszichiátriai szakvizsgáját pedig 2005-ben tette le Kolozsváron. 2005-től a Szatmár Megyei Kórház Mentálhigiénés Központjának gyermekpszichiátere. 2011-ben főorvosnak nevezték ki és ugyanettől az évtől a felnőtt pszichiátriával is elkezd komolyabban foglalkozni.

A Korall Klinikán zajló ambuláns gyermekpszichiátriai rendelés keretében pszichoterápiás és gyógyszeres kezelés történik. A rendelőbe magatartási- és tanulási problémákkal, figyelemzavarral, a vele született problémákkal (pld.autizmussal és mentális retardációval) küszködő gyermekeket, depresszióban szenvedő serdülőket várnak.

Egyre nagyobb az érzelmi zavarral és magatartási problémákkal küszködő gyermekek száma

Dr. Tallián szerint, a figyelemzavaros gyermekek mellett gyakori az érzelmi zavarral küszködők száma is, ami szintén a mai rohanó életstílusnak tudható be, másrészt a családon belüli feszültségeknek, konfliktusoknak.

A pedagógusok sok tanulási nehézséggel küszködő diákot küldenek pszichiátriai vizsgálatra, ugyanis ez esetben fenn álla gyanú diszlexiára, diszgráfiára, vagy diszkalkuliára, amik az olvasási, írásbeli, illetve a számolási nehézségeket jelentik. Ezek a gyerekek is különleges figyelmet igényelnek és sajátos módszerek­kel kell őket írni, olvasni, szá­mol­ni tanítani.

Öröklési hajlam, vagy pszichés eredet állhat az enuresis, vagyis ágybavizelés mögött, ami az öt évesnél idősebb gyermek akaratlan bevizelését jelenti. Dr. Tallián Krisztián ennek kapcsán kifejtette: a enuresis a gyermek számára is kellemetlen, ezért járulékos érzelmi gondokkal - szégyenérzettel, szorongással - is jár. Ennek kezelésére a gyógyszeres kezelés mellett többféle módszert fejlesztettek ki.

Dr. Tallián Krisztián gyermekpszichiáter

A serdülők körében gyakran előforduló betegség a depresszió

A pszichiátriai betegségek közül talán a legismertebb és leggyakrabban előforduló betegség a depresszió, mely már gyerekkorban, de főként a serdülők körében egyre gyakoribbak. A depressziós tünetek rontják a serdülők alkalmazkodását, iskolai teljesítményét, jelentősen befolyásolja magatartását és életminőségét.

„Kiemelendő a serdülőkori depressziós tünetek és az öngyilkosság kapcsolata, ugyanis az elmúlt néhány évi statisztikák szerint a „sikeres" öngyilkossági aktusok száma növekvőben van. Ennek fő okai a családi gondok, beilleszkedési problémák. Az öngyilkosság gondolatát latolgató serdülőknek nincs meg az az érzelmi hátterük, amire szükségük van. Ez főként olyan esetben áll fent, amikor szülők külföldön dolgoznak és a gyermek kénytelen rokonokkal, ismerősökkel élni." - magyarázta a szakorvos.

A Korall Klinika gyermekpszichiátriai rendelőjében az említett pszichés problémák mellett, különös figyelmet fordítanak az olyan veleszületett rendellenességekre, mint az autizmusra, az értelmi fejlődés zavarai retardációra, vagy a Down-szindrómára.

„Szakmai körökben ismerete, hogy egyre több az autista kisgyermek, és ezzel nőtt a speciális ellátást, illetve oktatást igénylők száma. A sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása nálunk még gyerekcipőben jár, de igyekszünk minél több hatékony módszert kidolgozni." - mondta el Dr. Tallián.

Rengeteg a tanácstalan szülő

Szatmárnémetiben egy új kezdeményezéssel a problémás gyermekek szüleit szeretnének segítséget nyújtani. A Korall Klinikán Dr. Tallián Krisztián és Tóth Emese pszichológus vezetésével hamarosan bevezetik „szülők iskoláját", melynek keretében olyan szülők kapnak támogatást, akik nehezen élnek azzal a gondolattal, hogy gyermekük sérült. Másrészt a viselkedési gondokkal küszködő szülőkkel ismertetnének meg olyan hatékony nevelési módszereket, tanítási elveket, amellyel hatékonyan tudnak majd nevelni.

„Rengeteg a tanácstalan szülő, ezért fontosnak tartjuk a „szülők iskolájának" elindítását, melynek keretében hatékonyabb nevelésre vonatkozó tanácsadással látjuk majd el a szülőket." - magyarázta a szakorvos.

A gyermekpszichiáter többek között megtudtuk azt is, hogy az iskolaérettséggel kapcsolatban is van egy elképzelésük. A problémás gyermekek felmérését vették tervbe, melynek során kiderül ki kezdheti problémamentesen az iskolát.

A Korall Klinikán gyermekpszichiátriai szakrendelésen a betegellátás előjegyzési időpont alapján történik, időpontot a klinika recepcióján (Eroii Revolutiei tér 22. szám), vagy a 0361-412.037 telefonszámon kérhetnek. Dr. Tallián Krisztián keddenként 16.00-19.00 óra között, és péntekenként 9.00 - 12.00 óra között fogadja pácienseit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: