2009-09-18 17:35:32• hírek • Parajdi Andrea

Mennyi pénzbe kerül a terhesség kilenc hónapja?

Nem csoda, ha sokan azt mondják, a gyerekvállalást érdemes megfontolni, hiszen amellett, hogy a szülői áldás nagy felelősséggel jár, komoly anyagi megterhelés is. Összeszámoltuk, mire kell költenie egy állapotos kismamának: a sok zéróra végződő végeredmény mindenkit meglephet.

Szülővé válni nem könnyű feladat - mindehhez szükséges, hogy megtaláljuk életünkben a legmegfelelőbb időpontot, amikor már szellemileg is érettnek érezzük magunkat a családalapításhoz, és amikor pénztárcánk is elbírja az új jövevény érkezését. Egy kisbaba megfelelő körülmények között történő nevelése valóban nagy anyagi megterhelés, ám sokan elfeledjük, hogy már a terhesség ideje alatt is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk ahhoz, hogy kilenc hónapig biztosíthassuk csemeténknek az egészséges fejlődést.

Három különböző életkorban, különböző terhességi szakaszban lévő szatmári hölggyel beszélgettünk, akik gyerekük világrahozatalához más-más várost választottak helyszínül.

Enikő 35 éves, hamarosan életet ad ikreinek, akiket Szatmárnémetiben fog megszülni. Mint mondja, városunkban a havonta egyszeri kötelező nőgyógyászati vizsgálatokért, minden alkalommal 50-80 lej közötti összeget kell kifizetni, ez legjobb esetben is 450 lejt jelent a terhesség ideje alatt.

A nőgyógyász morfológiai vizsgálatot is elvégez, amellyel a baba szerveit külön- külön tudja megvizsgálni, és kiszúrni az esetleges rendellenességeket, ilyenkor a nőgyógyászati vizsgálat legalább 50 lejjel többe kerül. A terhesség 6-7 hónapjában három, vagy akár négy dimenziós ekográfot is készít a szakorvos, amellyel teljes egészében meg lehet nézni a kisbabát, és könnyebben észlelhető az esetleges elváltozás. Az ekográf a nőgyógyászati vizsgálaton kívül legalább még 150 Ron-t igényel.

Emellett egy bizonyos terhességi szakaszon túl, ajánlott olyan analíziseket is elvégeztetni, amelyekből több betegség kiszűrhetővé válik. Egy teljes vérkép által felfedezhető, ha a kismamának valami olyan betegsége van, amelyet átadhat a babának kiszűrik többek között a herpeszt, a vizeletfertőzést, a magas vércukorszintet, a hepatitisz B-vírust, valamint azt is megállapítják milyen vércsoportja van a kicsinek. Egy ilyen vizsgálat 400-500 lej között van.

A gyerekszülés tulajdonképpen nem kerül pénzbe annak, akinek van betegbiztosítása, azonban hálapénzt az asszisztenseknek, a bábasszonynak és az orvosnak is adni „kell", ha azt szeretnénk, hogy megfelelően foglalkozzanak velünk és a kisbabával. A magunk kényelméért így legalább újabb 400 lejt fel kell áldoznunk.

Ha azt szeretnék, hogy a szülési körülményeink kifogástalanok legyenek, a Szatmár Megyei Kórház újszülött osztályán is lehetőség van VIP szobát kérni, ahol minden ott töltött napért 50 lejt kell kifizetni, az összegből biztosítják a kisgyerek és a kismama fokozott felügyeletét és a kényelmes saját fürdőszobával rendelkező betegszobát. A hálapénzről persze a VIP szobásoknak sem szabad megfeledkezni.

Mónika, aki 31 éves és jelenleg a hatodik hónapban van, Szatmárnémeti helyett inkább Nagybányát választotta a gyerekszülés helyszínéül. Havi rendszerességgel utazik nőgyógyászati vizsgálatra, amely 60 lejbe kerül minden alkalommal. A morfológiai vizsgálatért 100 lejt, az ekográfért pedig 225 lejt kellett kifizetnie, azonban az összeg mindkét esetben tartalmazta a nőgyógyászati vizsgálat árát is.

Mónika Szatmárnémetiben végeztette a szükséges analíziseket, ami 450 lejbe került. A szüléskor 1500 lejt kell kifizetnie a Nagybányai kórházban, ám az összeg a teljes ellátást tartalmazza. A folyamatos felügyelet mellett, a napi háromszori étkezést, de még a pelenkát, a köpenyt és a hálóinget is biztosítja az egészségügyi központ. A 1500 lejes ár mellett természetesen egy kismamának sem kell azon gondolkodnia, hogy saját és kisbabája biztonsága érdekében kinek a kezébe csúsztasson különböző címletű „aprópénzt".


Mennyi pénzbe kerül a terhesség kilenc hónapja?
Mennyi pénzbe kerül a terhesség kilenc hónapja?


Noémi 24 éves, éppen harmadik hónapja várandós. Gyerekét Nyíregyházán fogja megszülni. A rendszeres nőgyógyászati konzultáció egy alkalomra 7000-9000 forint között van, vagyis legalább 100 lejbe kerül. Magyarországon a terhesség 12.hetében hüvelyi szűrő ultrahangvizsgálatot végeznek, amellyel ellenőrzik a magzat pontos nagyságát, a gerinc állapotát, a magzati nyaki redő vastagságát, a végtagbimbók meglétét. Ha ezek a vizsgálatok megtörténnek, és az orvos nem talál semmilyen rendellenességet, akkor legközelebb a 16. héten kell újabb analízisnek alávetni a kismamát, akkor kerül sor az AFP vizsgálatra.

Az AFP vizsgálat során megmérik, hogy a kismama vérében mekkora a magzati fehérje mennyisége. A magas AFP érték ugyanis bőrrel nem fedett testrészeket sejtet a magzaton, így lehet megtudni, hogy a gyereknek nyitott a gerince, hiányzik az agykoponyája, vagy a hasfala. Ahhoz, hogy a kapott eredményt pontosítsák ,a 18-19. héten újabb úgynevezett genetikai ultrahangos vizsgálatot végeznek el a kismamán, így számos betegség kiszűrhetővé válik. A három vizsgálat hozzávetőleg 50 ezer forintban kerül, vagyis legalább 750 lejbe.

Mint mondja, nem kell fizetnie a szülésért, mivel fizette az egészségügyi biztosítását, ezért a helyi egészségpénztártól igényelhet európai egészségügyi kártyát, amellyel ingyen vezetik le a  szülést, de azért a hálapénzt, vagyis 500 eurót - tehát 2100 lejt - illik az orvosnak odacsúsztatni.

Ha elkezdünk számolni, hamar kiderülhet, hogy mégiscsak a „helybenszülés" a legolcsóbb, amit -VIP szolgáltatások nélkül - körülbelül 1 500 lejből megúszhatunk, ám a feltételeket senki sem garantálja. Nagybányán legalább 2 300 lejt, míg Nyíregyházán körülbelül 3 800 lejt kell kifizetni a terhesség kilenc hónapja alatt és a szülés idejére.

Még nem számoltuk bele azt, hogy a kismamák általában terhesvitaminokat is fogyasztanak, egy havi adag értéke 90 lej körül mozog. Valamint érdemes még szülés előtt beszerezni a gyerekneveléshez szükséges legalapvetőbb tárgyakat, egy kiságyat és egy babakocsit, ezek összesen akár 2000 lejbe is kerülhetnek. A sok nulla bárkit meglephet, azon azonban nincs miért csodálkozni, ha a leendő szülők azt mondják: minden pénzt megér a család apró jövevénye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: