2009-09-28 10:35:15• hírek • Ferenczi Noémi

Gyermeknevelési támogatás

Módosultak a gyermeknevelési támogatásra vonatkozó előírások. Az egyetemistáknak, a középiskolásoknak is jár a 600 lejes gyermeknevelési támogatás.

Az elmúlt időszakban kedvező irányba változtak a támogatások feltételei. Sajnos, még mindig sokan amiatt esnek el a támogatástól, mert nincsenek tisztában ezekkel a módosításokkal - tudtuk meg Smith Crinatól, a Polgármesteri Hivatal Információs Irodájának munkatársától.

A szülési segély - úgy ahogyan eddig is - az első négy gyermek után igényelhető, összege 230 lej. Az igényléshez szükséges papírok leadásától számított körülbelül másfél hónapon belül kapják kézhez a támogatást az anyák. Az újszülött világrajövetelekor az állam „pelenka pénzt" biztosít a szülők számára. Ennek értéke 150 lej, mely folyósítása szintén másfél hónapot vesz igénybe.

A gyermeknevelési szabadságot és juttatást a gyermek bármelyik szülője igényelheti. Feltétele, hogy a szülő a gyermek születését megelőző 12 hónapban munkaviszonyban álljon. Ami újdonságnak számít, hogy amennyiben az anya a gyermek két éves kora előtt visszamegy dolgozni plusz 100 lejes juttatásban részesül illetve amennyiben az apa kérhetné csak a gyermeknevelési támogatást, akár fizetési pótlékot is igényelhet helyette, mely 100 lej havonta. Az új előírások szerint, a nappali tagozatos egyetemistáknak, a középiskolásoknak is jár a támogatás. Ikrek esetében pedig duplán jár a gyermeknevelési juttatás. A juttatás értéke havonta 600 lej, vagy választás szerint az utolsó 12 hónap átlagfizetésének 85%-a.

Ezen kívül az állam gyerekpénzt biztosít, mely  200 lej. Erre az összegre két éves korig minden gyermek jogosult, akkor is, ha a szülő nem jogosult a gyermeknevelési szabadságra - magyarázta Smith Crina. A gyermeknevelési támogatás iránti igényt a kérelmező a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatalhoz nyújthatja be.

A családi pótlékra minden gyermek jogosult 18 éves koráig. A gyerekpénz összege havi 42 lej. A fogyatékos gyerekek esetében ennek a duplája. A támogatást a gyermek születése utáni hónaptól folyósítják, postahivatalokon vagy bankon keresztül. Visszamenőleg legfeljebb egy évre igényelhető - tette hozzá Smith.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: