2009-11-24 09:22:14• hírek • Gozner Gertrud

Gyermeknevelési járulék

A gyermeknevelési szabadságot felvállaló szülő választhat a havi 600 lejes fix juttatás mellett, vagy kérheti, hogy fizetésének a 85 százalékát folyósítsák a számára.

Ez utóbbi összeget a munkában eltöltött utolsó 12 hónap nettó jövedelméből számítják ki, és nem haladhatja meg a 4000 lejt. Szatmár megyében jelenleg 3562 személy részesül gyermeknevelési járulékban. Ami a nemek arányát illeti, 3048 nő mellett 514 apuka is otthon maradt a kisbabára vigyázni.

A Szatmár Megyei Szociális Szolgáltatások Ügynökségének közleménye szerint, ahhoz hogy a szülő megkaphassa a gyermeknevelési támogatást, kérvényt kell leadni a polgármesteri hivatalon belül működő gyámhatósághoz. Ez az ügyirat aztán átkerül a szociális szolgáltatások ügynökségéhez, ahol elbírálják, és rajtuk keresztül történik meg a támogatások kifizetése is.

Ennek az iratcsomónak tartalmaznia kell egy kitöltött formanyomtatványt, a kérvényező személyi igazolványának eredetijét, valamint másolatát, a gyermek születési bizonyítványát szintén eredetiben és hozzácsatolva egy másolatot, ha fennáll az esete, akkor az örökbefogadást igazoló iratot.

Ezeken kívül csatolni kell a 2006 január elseje után született további gyermekek születési bizonyítványát, a munkaadó által kiállított dokumentumot, amely tartalmazza a szülés előtti 12 hónap alatt megadózott jövedelem mértékét, valamint a szülési szabadság időtartamát. A jövedelem nagyságát a munkaadónak kell igazolnia, ennek hiányában az illetékes adóhivatal állapítja meg.

Új fejlemény, ha az anya szülés közben vagy azután meghal, akkor az apa kapja meg a gyermeknevelési támogatást akkor is, ha az elmúlt 12 hónapban nem fizette a társadalombiztosítást. Ezzel a módosítással sok félárva gyermek neveléséhez nyújt segítséget az állam.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: