2009-11-20 14:10:10• hírek • Szatmár.ro

Gyermekek jogainak világnapja

November 20. a Gyermekek Jogainak Világnapja. Erre a napra rendezvényekkel készültek a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság munkatársai.

1989 november 20-án írták alá az ENSZ-ben a Gyermekek Jogainak Egyezményét, amelyet az 1924-es Genfi Nyilatkozat előzött meg, majd azt 1959-ben az ENSZ Közgyűlés elfogadott, és az Egyesült Nemzetek Chartájának részévé vált. A dokumentum a gyermekek harmonikus fejlődésének biztosítását, a béke, tolerancia, szabadság, egyenlőség és szolidaritás szellemében való neveltetés körülményeinek megteremtését és megőrzését szorgalmazza - foglalta össze ezen világnap jelentőségét Dragos Mariana, a Gyermekvédelmi Igazgatóság aligazgatója.

Ebből az alkalomból minden a Gyermekvédelmi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó családi típusú gyermekotthonban az évfordulóhoz kapcsolódó programokat szerveznek. Szinte mindegyik akcióban önkéntes fiatalok, diákok is közreműködnek. Bemutatják a Gyermekek Jogainak Egyezményét, a témához kapcsolódó rajzkiállítást, filmvetítést, vetélkedőt illetve különböző játékokat szerveznek.

Dragos Mariana aligazgató elmondta, mindegyik intézményben a Gyermekek Jogainak Egyezményének azt a részét hangsúlyozzák ki, mely az ott lakó gyermekek problémáihoz leginkább kapcsolódik.

Nálunk 2004 óta léteznek olyan törvények, melyek tartalmazzák az Egyezményben leírtakat. Románia ebben az évben már két jelentést készített az ENSZ-nek arról, hogy mennyire tartják tiszteletben a Gyermekek Jogainak Egyezményében foglaltakat. A bizottság értékelt bizonyos erőfeszítéseket, viszont sok szempontból elmarasztalta Romániát, mivel sok esetben csak elméletben tartották tiszteletben a gyermekek jogait, gyakorlatba viszont nem.

Az aligazgató szerint, megyénkben egyebek mellett az egyik legnagyobb probléma, hogy igen kevés civil szervezet van amelyik ezen szociális kérdésekkel foglalkozik, azonban a meglévőkkel továbbra is szeretnének együttműködni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: