2009-12-14 09:45:50• hírek • Szatmár.ro

Gyermekeinknek adni át a Karácsonyt

Karácsonyi hagyományőrző napot tartott a szatmári Háló közösség december 12-én szombaton a szatmárnémeti Szent Alajos Konviktusban.

A rendezvény, melyre száznál is többen jöttek idősek, fiatalok és családok, a karácsonyi hagyományok felelevenítését tűzte ki célul, bemutatva az ünnepkörhöz tartozó szimbólumokat, népszokásokat, énekeket, de hagyományos ételeket is.

A tíz órától kezdődő program indító-előadása már megadta az alapgondolatot, hiszen Somfalvi Edit túrterebesi református lelkésznő „Karácsonyi ünnepkör" címmel tartott előadásában a jeles napokhoz tartozó történetek emlékek által jól rámutatott, a néphagyományban megmutatkozó célszerűségre: régebb, minden ünnepnap üzent valamit, a hétköznapi életből merítve magasztossá téve az ünnepet.

Ezt követően sűrűn váltották egymást az események a gazdagon felépített programban: „Bölcsőcske" címmel óvodások adtak elő karácsonyi műsort; Nezezon Enikő néprajzkutató az adventi koszorú szimbolikájáról beszélt - bemutatva az általa természetes anyagokból, hagyományosan elkészített koszorút; Laczkó Ferenc népdalénekes karácsonyi énekekre tanította a jelenlevőket; de voltak még többek között nagykárolyi, józsefházi, felsőbányai, dévai, élesdi és kálmándi betlehemes előadások, fellépett a mezőfényi gyermekkórus és karácsonyi kántálást mutatott be egy lázári csoport.


Kórusfellépés a Hagyományőrző Nap rendezvényén
Kórusfellépés a Hagyományőrző Nap rendezvényén


Bár a rendezvényt átjárta a vidám gyerekzaj - hiszen a kézműves foglalkozások, süteményszemle, ételkóstolás és játékok a sok gyereknek is kellemes időtöltést biztosítottak - az idősekről sem feledkezett meg a Háló közösség: többen a mikrofonhoz lépve mesélhették el, milyen volt a karácsony régen, melyek voltak a sokszor szűkösen kigazdálkodott ünneplés lelki gazdagságai.

Ahogy a délelőtti kavalkád, a délutáni szentjobbi családi karácsonyi köszöntő és előadás, de az egész rendezvény azt az üzenetet hordozta: csak akkor lehet igazi a karácsony, ha lelkünket adjuk bele. A család, a szeretet, a hit, hagyományaink, emlékeink, múltunk, az összetartozás érzése az, ami létezővé teszi a karácsonyt. Ezt adta át, erre adott lelki töltetet a szombati rendezvény is.


Pásztorjátékot adtak elő a fiatal résztvevők
Pásztorjátékot adtak elő a fiatal résztvevők


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: